fbpx

Dolar ojačao

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na svjetskim valutnim tržištima vrijednost dolara prema korpi valuta porasla je i prošle sedmice, druge zaredom, dostigavši u jednom trenutku najviši nivo u 23 mjeseca, dok je euro bio pod pritiskom zbog slabosti ekonomije eurozone.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je prošle sedmice 0,6 odsto, na 98 bodova, a u jednom je trenutku dostigao i 98,32 boda, najviši nivo u posljednja 23 mjeseca.
Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti skliznuo 0,3 odsto, na 111,6 jena (JPY).

Međutim, američka valuta je ojačala u odnosu na evropsku, pa je cijena eura skliznula 0,8 odsto, na 1,115 USD, blizu najnižeg nivoa u posljednja 22 mjeseca, prenosi Hrportfolio.

Uspon američke valute drugu sedmicu zaredom zahvaljuje se boljim nego što se očekivalo podacima iz američke ekonomije.

Bruto domaći proizvod (BDP) Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u prvom tromjesečju je porastao 3,2 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period. To je znatno brže nego u prethodnom kvartalu, kada je rast iznosio 2,2 odsto, i više od dva odsto, koliko su očekivali analitičari u anketi Reutersa.

„Rast američke ekonomije u posljednjem kvartalu bio je izuzetan. Međutim, niska inflacija bila je razlog da su neki ulagači u petak počeli prodavati dolare i povlačiti zaradu s tržišta nakon snažnog uspona kursa dolara”, kazao je analitičar u firmi Western Union Business Solutions, Joe Manimbo.

Prema izvještaju o BDP-u, temeljna stopa inflacije iznosila je u prvom tromjesečju 1,3 odsto, znatno manje u odnosu na 1,8 odsto u prethodnom kvartalu.

Zbog toga ulagači vjeruju da će čelnici američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed) na sjednici naredne sedmice ostati popustljivi po pitanju monetarne politike.

Fed je, naime, tri godine povećavao kamatne stope zbog jačanja ekonomije i inflacionih pritisaka, ali posljednjih mjeseci poručuje da će biti strpljiv po pitanju kamata, pa ulagači vjeruju da u ovoj godini više neće povećavati cijenu novca.

S druge strane, euro u posljednje vrijeme slabi zbog znakova usporavanja rasta ekonomije eurozone.
Izvještaj o neočekivanom pogoršanju poslovne klime u Njemačkoj, kao i neki drugi pokazatelji, u prvi je plan vratilo razlike između američkih ekonomskih pokazatelja i onih iz eurozone.

Evropska centralna banka (ECB) u martu je odgodila prvo povećanje kamatnih stopa za početak naredne godine, a njeni zvaničnici su ponovo kazali da su zabrinuti u vezi sa ekonomskim rastom.

To je uticalo na kretanje kursa eura, koji se u takvim okolnostima u jednom trenutku spustio na novi najniži nivo u 22 mjeseca, odnosno 1,1141 USD.

“Političke neizvjesnosti u kombinaciji sa zabrinutostima oko ekonomije prilično su loš koktel za euro”, ocijenila je analitičarka u Commerzbanku u bilješci klijentima, Antje Praefcke.

Zbog toga je moguće da će ECB dodatno odgoditi početak normalizacije monetarne politike, a možda i uvesti dodatne podsticajne ekonomske mjere.

Najčitanije

Elektroprivreda šampion, kolo prije kraja obezbijedila trofej

Podgorica, (MINA) - Šahisti nikšićke Elektroprivrede pobjedom protiv Herceg Novog, kolo prije kraja Premijer...