fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDogovor o povećanju snabdijevanja zadržao cijene nafte ispod 74 USD

Dogovor o povećanju snabdijevanja zadržao cijene nafte ispod 74 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima ispod 74 USD, jer investitori očekuju veće snabdijevanje nakon izglađenog spora Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) oko proizvodnje.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla deset centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 73,57 USD. U Njujorku se barelom trgovalo po 21 cent višoj cijeni od 71,86 USD.

Saudijska Arabija i UAE uspjeli su ove sedmice da postignu dogovor, što je proizvođačima iz Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i grupe nezavisnih, predvođenih Rusijom, omogućilo da finalizuju dogovor o povećanju proizvodnje, prenosi Hina.

Dogovor je bio blokirao sukob između Saudijske Arabije i UAE, koji su tražili podizanje osnovice za izračunavanje povećanja proizvodnje.

“Sve naznake upućuju na zaključak da OPEC+ ide prema potencijalnom kompromisnom sporazumu, koji će UAE-u omogućiti prilagođavanje osnovice”, ocijenili su analitičari RBC Capitala u bilješci.

Ostali proizvođači će, kako su kazali analitičari, nesumnjivo tražiti sličan tretman i potencijalno produžiti razgovore do ministarskog sastanka u avgustu.

OPEC je u četvrtak objavio da očekuje da će se svjetska potražnja za naftom naredne godine približiti pretpandemijskom nivou od oko 100 miliona barela dnevno, predvođena rastom potražnje u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), Kini i Indiji.

U JPM Commodities Researchu očekuju da će globalna potražnja za naftom u julu i avgustu biti otprilike 1,7 odsto ispod nivoa u 2019. godini.

Sjenku na izglede za potražnju baca sve veći broj novih slučajeva zaraze koronavirusom u azijsko-pacifičkoj regiji.

“Tržišta sve više brine veliki rast broja slučajeva zaraze koronavirusom u azijsko-pacifičkoj regiji, koji su ponovo podstakli zatvaranje i mogli bi smanjiti potražnju za naftom”, rekao je analitičar ActivTrades Ricardo Evangelista.

Podršku cijenama pružio je pad zaliha sirove nafte u SAD-u u prošloj sedmici, za oko osam miliona barela.

Odvojeno je OPEC na svojoj internet stranici objavio da je cijena barela referentne korpe njegovih članica u četvrtak iznosila 73,15 USD, što znači da je pala za 2,14 USD u odnosu na prethodni radni dan.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Elektroprivreda šampion, kolo prije kraja obezbijedila trofej

Podgorica, (MINA) - Šahisti nikšićke Elektroprivrede pobjedom protiv Herceg Novog, kolo prije kraja Premijer...