fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDobra svaka inicijativa regionalne saradnje

Dobra svaka inicijativa regionalne saradnje

Beograd, Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Svaka inicijativa regionalne saradnje je, sa ekonomskog stanovišta, dobra, ocijenio je ministar ekonomskog razvoja, Jakov Milatović i dodao da bi svako umanjenje trgovinskih barijera dodatno pripremilo region za tržište Evropske unije (EU).

Milatović je za Tanjug kazao da je, sa aspekta unapređenja ekonomskih odnosa, svaka inicijativa koja dodatno unapređuje trgovinske odnose između dvije zemlje, ili u ovom slučaju grupe zemalja, po automatizmu dobra.

„Ja sam i ranije davao ovakve izjave, da sve to treba dodatno sagledati, ali u principu – ono što je važno je da se protok robe, usluga, kapitala i ljudi između naših zemalja odvija uz što manje barijera. Ukoliko inicijativa Otvoreni Balkan ide u tom pravcu, onda mislim da je to dobra inicijativa“, rekao je Milatović.

On je naveo da bi takođe, institucionalni aspekat svega toga, trebalo dodatno zategnuti, ali sa ekonomskog stanovišta svaka inicijativa regionalne saradnje je dobra.

„Svako umanjenje barijera koje se tiče trgovine robom i uslugama je u principu dobro za ekonomsku aktivnost i na neki način bi dodatno pripremilo region za još jednu oštriju tržišnu utakmicu koja nam slijedi kada postanemo članica EU“, smatra Milatović.

On je naveo da ovaj dio Evrope vidi u skorijim godinama kao dio EU i misli da sve što se bude radilo u regionu mora ići u tom pravcu.

„Žao mi je što sve krizne situacije, i ona za vrijeme covida i ova izazvana negativnim posljedicama rata u Ukrajini, postupcima zabrane izvoza ili zabrane slobodne trgovine određenim namirnicama između ovih zemalja donekle obesmišljavaju sve te ideje jer upravo te ideje su suštinski najvažnije u kriznim vremenima“, rekao je Milatović.

On je kazao da u nekim redovnim vremenima, privreda nađe svoj modus operandi.

„Zato, hajde da svi još jednom pokažemo da svi zajedno radimo u cilju ukljanjanja ovih ekonomskih i trgovinskih barijera u ovom dijelu Evrope jer je zaista besmisleno da smo mi jedini dio Evrope sa određenim trgovinskim granicama, carinskim barijerama. Svaka naša zajednička odluka koja ide u dijelu njihovog uklanjanja je apsolutno dobra“, poručio je Milatović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Elektroprivreda šampion, kolo prije kraja obezbijedila trofej

Podgorica, (MINA) - Šahisti nikšićke Elektroprivrede pobjedom protiv Herceg Novog, kolo prije kraja Premijer...