fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDisciplinovano smanjenje snabdijevanja podiglo cijene nafte

Disciplinovano smanjenje snabdijevanja podiglo cijene nafte

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 56 USD, podstaknute disciplinovanim smanjenjem snabdijevanja iz vodećih proizvođača i saudijskom najavom dodatnog rezanja proizvodnje.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 79 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 55,83 USD. U Njujorku je barel poskupio 61 cent na 52,81 USD, prenosi Hina.

Na oba tržišta cijena je u januaru porasla skoro osam odsto.

Vodeći proizvođači predvođeni Organizacijom zemalja izvoznica nafte (OPEC) i grupom saveznika koordinisano smanjuju proizvodnju za 7,2 miliona barela dnevno, kako bi se prilagodili smanjenoj potražnji u pandemiji.

Do kraja prošle godine smanjivali su proizvodnju za 7,7 miliona barela dnevno.

U januaru je proizvodnja u članicama OPEC-a, prema istraživanju Reutersa, porasla sedmi mjesec zaredom, u skladu s dogovorom, ali manje nego što se očekivalo.

“OPEC nastavlja disciplinovano da sprovodi dogovoreno smanjenje proizvodnje, što je jedan od glavnih razloga stabilnosti cijena”, kazao je Carsten Fritsch iz Commerzbanka.

Saudijska Arabija najavila je smanjenje za dodatnih milion barela dnevno, zbog novog talasa pandemije koji koči potražnju.

„Pozitivno raspoloženje, zbog manjih rizika, jedan je od činilaca koji podržava cijene nafte. Pomažu im i izgledi kontinuiranog pada zaliha nafte u narednim sedmicama, slijedom smanjene proizvodnje u Saudijskoj Arabiji”, rekao je Giovanni Staunovo iz UBS-a.

Slabiji dolar takođe pruža podršku tržištima nafte, s obzirom da pojačava kupovnu moć imaoca ostalih valuta, a time implicitno i potražnju.

Goldman Sachs je objavio da bi se cijene do jula mogle popeti na 65 USD, prognozirajući deficit na tržištu nafte od 900 hiljada barela dnevno u prvoj polovini ove godine.

Do sada su očekivali da će iznositi pola miliona barela dnevno.

OPEC je na svojoj internet stranici objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u petak iznosila 54,41 USD, što znači da se nije znatnije promijenila u odnosu na prethodni radni dan.

Najčitanije

Auto moto savez, AMSCG, stanje na putevima

Uhapšena dva vozača zbog prekoračenja brzine na autoputu

Podgorica, (MINA) - Mobilna jedinica saobraćajne policije uhapsila je dva vozača koji su auto-putem...