fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDigitalne platforme rješavaju probleme poljoprivrednika

Digitalne platforme rješavaju probleme poljoprivrednika

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Digitalne platforme seljackazadruga.me i otkupnicentar.me rješavaju probleme poljoprivrednika i jačaju ekonomiju Crne Gore, dok je sveobuhvatna kampanja Kupuj domaće garant za uspjeh, ocijenjeno je iz nevladine organizacije (NVO) Multimedijal Montenegro (MMNE).

Na konferenciji za novinare, koju je organizovala MMNE, predstavljena su ta digitalna rješenja i konstatovano da je ključ očuvanja ekonomije u rukama građana, hotelijera, ugostitelja i trgovaca.

„Moramo iskoristiti dobre pokazatelje i trendove popunjenosti turističkih kapaciteta u ovoj sezoni, ali je važno da prevaziđemo političke i druge razlike koje su prisutne u društvu“, saopštili su predstavnici MMNE.

Predsjednik MMNE, Željko Đukić, kazao je da su se na taj volonterski projekat odlučili usljed revolta poljoprivrednika i cjelokupne ekonomske situacije u državi.

„Ključ razvoja ekonomije Crne Gore je smanjenje uvoza i povećanje plasmana domaćih proizvoda“, poručio je Đukić.

On je objasnio da će se na platformi seljačkazadruga.me sakupljati podaci o ponudama malih i velikih poljoprivrednih proizvođača.

„Seljackazadruga.me je digitalna platforma na kojoj poljoprivredni proizvođači na teritoriji Crne Gore šalju informacije o tome šta mogu da ponude tržištu, kada, koju količinu i po kojoj cijeni. Sve te informacije će se procesuirati unutar naše organizacije. To će riješiti probleme i resornog ministarstva i drugih opštinskih i državnih institucija koje nemaju informaciju o tržišnim viškovima“, kazao je Đukić.

Platforma je jednostavna i intuitivna tako da će poljoprivrednici moći da se prijave. Oni će, kako je objašnjeno, upisati ime, prezime, navesti odakle su, ostaviti kontakt telefon, opisati šta i koliko proizvode i po kojoj cijeni.

Druga platforma otkupnicentar.me će, kako je objašnjeno, stuktuirano velikim i malim trgovačkim sistemima, hotelima i restoranima dati na raspolaganje informaciju o trenutnoj ponudi i dostupnosti proizvoda sa konkretnim cijenama.

„Obrađene podatke sa seljačkazadruga.me objavljujemo na otkupnicentar.me gdje će svi oni koji žele da kupe određene količine domaćih proizvoda moći da znaju koliko ih je dostupno u tom momentu i po kojoj cijeni. Mi u skladu sa našim mogućnostima planiramo da pomognemo u logistici, komunikaciji i transportu prozvoda na teritoriji cijele Crne Gore“, rekao je Đukić.

Poziciranost proizvoda i forsiranje prodaje će se riješiti kroz kampanju Kupuj domaće, kako samo velike kompanije ne bi ne bi imale prednost.

“Sa promišljenom namjerom smo se odlučili za personifikovanu poruku Kupuj domaće, koja svakom pojedincu daje do znanja da je ključ očuvanja ekonomije u njegovim rukama. Ova sveobuhvatna kampanja ima cilj da podstiče građane da kupuju domaće sa ključnim porukama koje jednostavno objašnjavaju zbog čega je to dobro u pogledu na ekonomiju, poljoprivrednike, smanjanje uvoza, otvaranje novih radih mjesta i povećanje stočnog fonda“, dodao je Đukić.

Iz MMNE su kazali da će tri rješenja biti dostupna na više veb adresa, a primarne će biti kupujdomace.com i kupujdomace.me.

Preko njih će biti moguće organizovati kreiranje ambalaža etiketa, preuzimanje i distribuciju proizvoda, njihovu naplata, ali i fakturisanje i kontrolu kvaliteta.

„Otkup, preuzimanje dostava i kompletna logistika, sada je naša briga. Učinili smo sve da plasman domaćih proizuvoda bude što lakši i brži, takođe i sigurniji. Pakovanje, brendiranje, promocija, preuzimanje, distribucija i naplata je naša briga“, saopštio je Đukić.

On je građanima poručio da kupuju domaće, a vlasnicima marketa da ne maržiraju previše domaće proizvode.

Najčitanije

Elektroprivreda šampion, kolo prije kraja obezbijedila trofej

Podgorica, (MINA) - Šahisti nikšićke Elektroprivrede pobjedom protiv Herceg Novog, kolo prije kraja Premijer...