fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDetaljno će analizirati održivost i primjenjivost zakona

Detaljno će analizirati održivost i primjenjivost zakona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Svi aspekti Nacrta zakona o solidarnom doprinosu, od obuhvata djelatnosti, visine praga za oporezivanje i samog poreza, kao i ostali detalji zakona biće predmet detaljnog analiziranja sa aspekta održivosti i primjenjivosti u praksi, saopštio je ministar finansija, Aleksandar Damjanović.

On je danas na uvodnom sastanku sa predstavnicima Udruženja banaka (UBCG), odnosno rukovodstvom banaka koje posluju na teritoriji Crne Gore, kazao da je zbog toga i produžen rok javne rasprave.

Na sastanku, na kojem su učestvovali i državni sekretar Ilija Vukčević i generalna direktorica Direktorata za poreski i carinski sistem Biljana Peranović, razgovarano je o ukupnom ekonomskom ambijentu u svijetlu implikacija Nacrta zakona o solidarnom doprinosu na investicionu klimu i dugoročni finansijski okvir.

Damjanović je rekao da je upravo uvažavajući potrebu dijaloga i iznalaženje optimalne mjere između očuvanja stabilnosti budžeta i svih servisa koje država pruža, i atraktivnosti poslovnog ambijenta kao preduslova za razvoj privrede i bankarskog sektora kao stabilizatora finansijskog okvira, javna rasprava o Nacrtu zakona o solidarnom doprinosu produžena do 20. aprila.

U konstruktivnom dijalogu, sagovornici su prenijeli otvorenost za intenziviranje saradnje u smjeru iznošenja konkretnih predloga mjera koje bi u kriznim vremenima osigurale kontinuitet u poreskoj politici i time omogućile stabilno finansiranje budžeta, uz očuvanje atraktivnosti investicione klime u korist privrede i građana.

“U tom kontekstu, predstavnici Udruženja banaka su iznijeli stav o neophodnosti odlaganja Nacrta Zakona o solidarnom doprinosu, kako bi se sprovela sveobuhvatna analiza uticaja predviđenih mjera na kompletnu crnogorsku privredu, sa konkretnim osvrtom na kratkoročne i dugoročne benefite, odnosno manjkavosti pomenutog zakonskog rješenja”, navodi se u saopštenju.

Sastanak je bio prilika i da se sa bankarskim sektorom razgovara na temu unapređenja sistema razmjene podataka sa Upravom prihoda i carina, ne samo u domenu FATCA sporazuma i ostalih međunarodnih ugovora, već i u okvirima unutar crnogorskih potreba, u cilju adekvatnog prepoznavanja osnovice za oporezivanje, odnosno širenja poreskog obuhvata.

Današnjoj koordinaciji prisustvovali su predsjednik i generalni sekretar UO UBCG, Aleksa Lukić iz Erste banke i Bratislav Pejaković, Esad Zaimović iz Hipotekarne banke, Maja Krstić iz Crnogorske komercijalne banke, Miloš Pavlović iz Universal Capital banke, Vinko Nikić iz Lovćen banke, Fatih Yilmaz i Goran Bakić iz Ziraat banke, Đorđe Lukić i Enesa Bektesi iz Adriatic banke, Martin Leberle i Bogdan Podlesnik iz NLB-a, Tarik Telacević iz Prve banke i Dmitrij Likhota iz Zapad banke.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Inter slavio protiv Atletika, bez pobjednika u Ajndhovenu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Intera pobijedili su večeras u Milanu masdridski Atletiko 1:0, u...