fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDeficit u prva dva mjeseca na nivou iz uporenog perioda

Deficit u prva dva mjeseca na nivou iz uporenog perioda

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Fond penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) blagovremeno izvršava zakonske obaveze po osnovu utvrđenih prava, pa je nivo deficita za prva dva mjeseca ove godine isti u odnosu na uporedni period prethodne, saopštila je njegova direktorica Jadranka Milošević.

Ona je Danu kazala da je nacrt budžeta Fonda PIO, koji je Upravni odbor usvojio u avgustu, stavljen van snage rješenjem o privremenom finansiranju Ministarstva finansija, nakon čega je pripremljen novi predlog, shodno novoj programskoj strukturi koja je usaglašena sa resornim ministarstvom.

Budžet je u avgustu bio projektovan na 457,15 miliona EUR.

Milošević je saopštila da se usklađivanje penzija i njihove vrijednost za jedan lični bod obavlja jednom godišnje, od 1. januara tekuće godine, a da je u prvom ovogodišnjem mjesecu obavljeno uvećanje od 0,9 odsto.

“Važno je napomenuti da se, shodno Zakonu o PIO, u slučaju negativne vrijednosti izračunatog usklađivanja ne umanjuje penzija, već se njihov iznos zadržava na postojećem nivou, u cilju zaštite materijalnog položaja penzionera”, kazala je Milošević.

Podatke o visini parametara koji su bitni za usklađivanje penzija objavljuje Monstat.

Ona je dodala da ukoliko iz podataka Monstata proizađe zakonska obaveza usklađivanja penzija, Upravni odbor Fonda PIO u najkraćem roku donosi odgovarajući set odluka.

Milošević je rekla da nije moguće obaviti kvalitetne analize finansijskih pokazatelja poslovanja Fonda PIO, s obzirom na to da se njegovo finansiranje obavlja u posebnim uslovima privremenog finansiranja, kao i da nije usvojen budžet za ovu godinu.

“Ipak, važno je napomenuti da Fond blagovremeno izvršava sve zakonske obaveze po osnovu utvrđenih prava iz PIO, te da je nivo deficita za prva dva mjeseca tekuće godine isti u odnosu na uporedni period prethodne”, navela je Milošević.

Ona je kazala da, prema statističkim podacima za februar, Fond PIO isplaćuje prava za ukupno 129,3 hiljade korisnika, koji su to pravo ostvarili shodno Zakonu o PIO ili primjenom međunarodnih sporazuma o socijalnom osiguranju. Navedeni broj obuhvata 119,6 hiljada korisnika prava u Crnoj Gori i 9,71 hiljadu u inostranstvu.

“Što se tiče iznosa prosječne penzije u Crnoj Gori, ona je, prema podacima koji se odnose na isplatu za februar, iznosila 293,55 EUR. Iznos najniže penzije propisan je Zakonom o PIO na način da najniža vrijednost ličnog koeficijenta može iznositi najmanje 0,5. Shodno navedenom, najniža penzija u Crnoj Gori iznosi 147,08 EUR”, rekla je Milošević.

Najčitanije