fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDeficit budžeta za devet mjeseci 38,4 miliona EUR

Deficit budžeta za devet mjeseci 38,4 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Deficit budžeta je za prvih devet mjeseci iznosio 38,4 miliona EUR ili 0,8 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je za 177,8 miliona EUR manje u odnosu na planirani, pokazuju podaci Ministarstva finansija.

Deficit budžeta je u periodu od januara do septembra bio manji i u odnosu na isti prošlogodišnji period i to 2,2 miliona EUR, odnosno 5,5 odsto.

“U septembru je zabilježen suficit tekuće budžetske potrošnje u iznosu od 121,6 miliona EUR ili 2,5 odsto BDP-a, što ukazuje da se tekuća potrošnja finansira iz izvornih prihoda, čime se ispunjava jedno od osnovnih fisklanih pravila kada je u pitanju planiranje, odnosno realizacija budžeta”, navodi se u izvještaju Ministarstva o izvršenju budžeta za prvih devet mjeseci.

Prihodi budžeta su u periodu od januara do septembra iznosili 1,34 milijarde EUR ili 27,9 odsto BDP-a, što je u odnosu na plan i isti prošlogodišnji period više 34,6 miliona, odnosno 65,2 miliona EUR.

“Sve najznačajnije kategorije poreskih prihoda zabilježile su rast u odnosu na isti period prošle godine, pri čemu je naplata poreza na dodatu vrijednost (PDV) veća 56,3 miliona EUR, doprinosa 19,2 miliona EUR i akciza 12,2 miliona EUR”, rekli su iz Ministarstva.

Iz tog Vladinog resora su naveli da je pozitivno odstupanje poreskih prihoda rezultat pozitivnih makroekonomskih kretanja, naplate poreskih potraživanja shodno Zakonu o reprogramu poreskog potraživanja, sprovođenja redefinisane akcizne politike, kao i jačanja poreske discipline.

Prema podacima iz izvještaja, izdaci budžeta su u period od januara do septembra iznosili 1,38 milijardi EUR ili 28,7 odsto BDP-a.

U odnosu na planirane manji su 143,2 miliona EUR.

“U strukturi potrošnje, tekuća budžetska potrošnja ostvarena je na nivou od 1,22 milijarde EUR i manja je 62,5 miliona EUR u odnosu na planiranu, kao rezultat niže realizacije skoro svih kategorija izdataka u okviru tekuće budžetske potrošnje”, dodaje se u izvještaju.

Kapitalni budžet realizovan je u iznosu od 160 miliona EUR, što je 33,5 odsto manje od planiranog.

“Niža realizacija kapitalnog budžeta u najvećoj mjeri je rezultat dinamike izvođenja radova na prioritetnoj dionici autoputa, odnosno povlačenja sredstava po tom osnovu”, zaključuje se u izvještaju.

Najčitanije

Skupština Crne Gore

Forum generalnih sekretara parlamenata u Budvi

Podgorica, (MINA) – Forum generalnih sekretara parlamenata, kojem će prisustvovati generalni sekretari skupština država...