fbpx
NaslovnicaGlavna vijestDeficit budžeta u prva četiri mjeseca 36,4 miliona EUR

Deficit budžeta u prva četiri mjeseca 36,4 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Deficit budžeta za prva četiri mjeseca iznosi 36,4 miliona EUR ili 0,7 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), dok je u aprilu bio 14,3 miliona EUR, što je niže od planiranog.

„Uzimajući u obzir ostvarene prihode i izvršena plaćanja, u aprilu je ostvaren budžetski deficit od 14,3 miliona EUR, odnosno 0,3 odsto BDP-a, što je 5,4 miliona EUR manje u odnosu na plan za ovu godinu“, pokazali su podaci Ministarstva finansija o izvršenju budžeta, objavljeni na sajtu tog Vladinog resora.

Posmatrajući ukupni rezultat u periodu od januara do aprila, kumulativni budžetski deficit iznosi 36,4 miliona EUR, odnosno 0,7 odsto BDP-a, i niži je od plana 120,5 miliona EUR, odnosno 76,8 odsto.

“U odnosu na isti period prethodne godine, budžetski deficit je niži 107 miliona EUR, odnosno 74,6 odsto“, dodaje se u saopštenju.

Prihodi budžeta od početka januara do kraja aprila iznosili su 598,6 miliona EUR ili 11,3 odsto procijenjenog BDP-a i veći su 106,1 milion EUR ili 21,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok su u odnosu na planirane veći čak 70,6 miliona EUR ili 13,4 odsto.

Prihodi budžeta za četiri mjeseca veći su i od prihoda ostvarenih u uporednom periodu 2019. godine, 62,2 miliona EUR ili 11,6 odsto.

Rast prihoda rezultat je dijelom uvećanja raspoloživih dohodaka, kao i značajnog uvoza i povećanih cijena artikala, što je uticalo na bolju naplatu prihoda od poreza na dodatu vrijednost (PDV), akciza i međunarodne trgovine.

„Prihodi po osnovu PDV-a i akciza nastavljaju da bilježe značajan rast u odnosu na planirane i to 52,9 miliona EUR ili 27,5 odsto, odnosno 10,1 milion EUR ili 15,4 odsto. U odnosu na četiri mjeseca prošle godine, prihodi od PDV-a su veći 73,1 milion EUR ili 42,5 odsto, dok su prihodi od akciza veći 18 miliona EUR ili 31,1 odsto“, pokazuju podaci Ministarstva.

Pored navedenog, kategorija porez na dobit preduzeća takođe bilježi realizaciju u iznosu značajno iznad planiranog, 15,5 miliona EUR ili 28,4 odsto, što je pored dobrih rezultata iz poslovne prošle godine pokazatelj i visokog stepena poreske discipline. U odnosu na prethodnu godinu, prihodi po ovom osnovu veći su 21,4 milion EUR ili 43,9 odsto.

„S druge strane, kategorija doprinosa ostvarena je na nešto nižem nivou od planiranih 6,9 miliona EUR ili 5,4 odsto, kao i u odnosu na prethodnu godinu 22,4 miliona EUR ili 15,6 odsto, a kao rezultat ukidanja doprinosa za zdravstveno osiguranje“, navodi se u saopštenju.

Međutim, kako je bilo i očekivano, doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje su veći u odnosu na uporedni period prošle godine 9,4 odsto, prvenstveno kao posljedica toga što se povećanjem minimalne zarade povećala i osnovica za obračun. Takođe, doprinosi za PIO u aprilu bilježe značajan rast u odnosu na isti mjesec prethodne godine 27,7 odsto.

„Prihodi budžeta u aprilu iznosili su 182 miliona EUR, što je 26,3 odsto ili 37,9 miliona EUR više u odnosu na isti mjesec prošle godine, dok je u odnosu na plan više 12,4 odsto ili 20,1 milion EUR“, dodaje se u saopštenju.

Izdaci budžeta u periodu od januara do aprila iznosili su 634,9 milion EUR ili 12 odsto procijenjenog BDP-a i u odnosu na planirane niži su 50 miliona EUR ili 7,3 odsto, i na nivou su izvršenja u odnosu na isti period prošle godine.

„U strukturi ukupne potrošnje, izdaci u okviru tekućeg budžeta, budžeta državnih fondova i rezerve iznose 92 odsto, dok kapitalni budžet čini osam odsto. Niže izvršenje u naznačenom periodu dominantno se odnosi na plaćanja po osnovu prava iz oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja kod Fonda PIO, koje se realizuje u skladu sa brojem izvršilaca i za koja se očekuje da će u narednom periodu, usljed usklađivanja penzija, rasti i dostići plan, transfera institucijama, pojedinicima, nevladinom i javnom sektoru, kao i tekuće budžetske rezerve“, rekli su iz Ministarstva.

Kada je u pitanju kapitalni budžet, realizacija je na nivou od 47,9 miliona EUR i izvršenje je niže od plana za oko 20 miliona EUR, odnosno 23 odsto. Najznačajnije izdvajanje u okviru kapitalnog budžeta odnosi se na realizovana plaćanja za potrebe projekta autoputa u iznosu od 21,5 miliona EUR što je 13,1 milion EUR, odnosno 38 odsto niže izvršenje od plana.

„Izdaci budžeta u aprilu iznosili su 196,32 miliona EUR i viši su u odnosu na plan 14,7 miliona EUR, odnosno 8,1 odsto, kao i u odnosu na april prošle godine za 31,9 milion EUR, odnosno 19,4 odsto što je generisano većim izvršenjem kod transfera institucijama, pojedincima, nevladinom i javnom sektoru, dominantno u okviru transfera za zdravstvenu zaštitu Fondu za zdravstveno osiguranje, kao transfera za obrazovanje, kao i kamata“, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Filip Adzic, Katrin de Bol

Adžić: Zahvalni na podršci EUROPOL-a

Podgorica, (MINA) – Crna Gora nastavlja da razvija partnerstvo sa svim bezbjednosnim organizacijama i...