fbpx
27.9 C
Podgorica
August 15, 2022.
NaslovnicaMINA BusinessDanas razmatranje optužnice protiv Kneževića i Đurđića

Danas razmatranje optužnice protiv Kneževića i Đurđića

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Viši sud danas će razmatrati optužnicu protiv odbjeglog biznismena Duška Kneževića i bivšeg izvršnog direktora Atlas banke Đorđa Đurđića, zbog sumnje da su nezakonito izdali garancije te banke od 12,5 miliona EUR.

Pobjeda piše da Viši sud može da potvrdi optužnicu, vrati na dopunu ili, usljed nedostatka dokaza, obustavi postupak.

Prema sumnjama istražitelja, Knežević je odbio da Atlas banci, u kojoj je bio većinski vlasnik, vrati ukupno 15,2 miliona EUR koliko je koštala garancija sa zateznom kamatom za njegove poslove sa kompanijom Kaspia property.

Vlasnici kompanije Kaspia, koja je registrovana u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, isplatili su Kneževiću 12,5 miliona eura za kupovinu hotela „Princes“.

Kako je kupovina hotela propala, a Knežević nije vraćao novac koji su Azerbejdžanci tražili u nekoliko navrata, aktivirana je garancija Atlas banke.

Kako se navodi u optužnici koju je potpisao glavni specijalni državni tužilac Milivoje Katnić, Knežević je 20. maja 2015. godine u Podgorici, „uračunljiv, svjestan svoga djela, čije izvršenje je zabranjeno, sa umišljajem podstrekao Đurđića“ da počini krivično djelo – zloupotreba položaja u privrednom poslovanju.

“Kneževićev plan je, kako se sumnja, bio da ostvari protivpravnu imovinsku korist više od 40 hiljada EUR”, piše u optužnici.

Najčitanije