fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCrnogorski pčelari na generalnoj skupštini APIMONDIA

Crnogorski pčelari na generalnoj skupštini APIMONDIA

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i Saveza pčelarskih oranizacija učestvovaće na generalnoj skupštini Međunarodne federacije pčelarskih udruženja (APIMONDIA), koja sjutra počinje u kanadskom Montrealu.

Iz Ministarstva su kazali da se u okviru skupštine održava i Svjetski pčelarski kongres, koji predstavlja najveći pčelarski događaj na globalnom nivou.

„Kongres se organizuje svake druge godine i okuplja relevantne institucije, organizacije, naučnike iz oblasti pčelarstva i pčelare iz cijelog svijeta. Veoma važan segmet kongresa je predstavljanje naučnih i istraživačkih radova, sa ciljem razvoja pčelarstva i očuvanja pčelinjih zajednica koje su zbog klimatskih promjena i uticaja čovjeka ugrožene na globalnom nivou“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo i Savez pčelara, kako su dodali, na ovaj način nastavljaju praksu kontinuirane edukacije i usavršavanja, kako na nivou politika u oblasti pčelarstva, tako i u oblasti pčelarenja, zaštite pčela, primjene tehnologija i savremene pčelarske opreme.

„Za crnogorske pčelare koji su proteklih godina, uz podršku Ministarstva, ostvarili veliki napredak u razvoju tog sektora i sada imaju i brendirani proizvod – Crnogorski med, APIMONDIA će biti i prilika da sagledaju iskustva i trendove u oblasti marketinga i plasmana“, kazali su iz tog Vladinog resora.

Najčitanije