fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCrna Gora zemlja mogućnosti i šansi

Crna Gora zemlja mogućnosti i šansi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora je zemlja mogućnosti i šansi, ocijenjeno je na Ekonomskom samitu turske privredne komore (TurkCham) u Crnoj Gori, na kojem je najavljen nastavak partnerstva dvije zemlje u više oblasti.

Događaj koji je održan u Podgorici okupio je predstavnike ekonomskih i političkih institucija iz Turske i Crne Gore, kako bi se predstavili dosadašnji rezultati saradnje, ali i napravila strategija za nastavak partnerstva dvije zemlje.

Zamjenik predsjednika TurkCham, Mustafa Yigit Zeren, kazao je da žele da pospješe investicije u Crnoj Gori i da preduzimaju korake u tom pravcu prenosi Mediabiro.

“Želimo takođe da podržimo tursku zajednicu u Crnoj Gori. Ovdje smo da ostanemo, zadovoljstvo nam je da budemo u zemlji u kojoj možemo da sarađujemo sa investitorima”, rekao je Zeren.

Na prvom ekonomskom samitu koji TurkCham organizuje u Crnoj Gori, prisutnima se obratila predsjednica crnogorske Privredne komore (PKCG), Nina Drakić, koja je istakla zadovoljstvo što su ugostili predstavnike turske biznis zajednice i ovim događajem još jednom potencirali značaj saradnje dvije zemlje i dodatno afirmisali Crnu Goru kao investicionu destinaciju.

“Podaci govore da je od ukupnog broja stranih kompanija, najveći dio u vlasništvu turskih biznismena, oko pet hiljada, odnosno preko jedne četvrtine stranih kompanija u Crnoj Gori. Pretpostavka za bolju i uspješniju saradnju je kvalitetnija saobraćajna povezanost, stoga akcenat treba staviti na interkonekciju preko barske luke, koja bi, revitalizacijom željeznice i izgradnjom auto-puta, trebalo da postane logistički centar koji povezuje zapadnu i jugoistočnu Evropu. Unapređenje naših aerodrome jednako tako će dati pozitivan podsticaj svakoj privrednoj grani i investicionoj aktivnosti u Crnoj Gori”, kazala je Drakić.

Ona je poručila da treba obratiti pažnju na potencijal Crne Gore za izlazak na međunarodno tržište kroz ulaganje u zelenu energiju, podmorski kabl sa Italijom, izgradnju dalekovoda kojim će se prenositi električna energija iz jugoistočne prema zapadnoj Evropi, organsku poljoprivredu, prehrambenu industriju, šumarstvo i drvopreradu, cjelogodišnji zdravstveni turizam, digitalnu transformacija društva.

Posebnu zahvalnost za do sada ostvarenu saradnju sa Turskom, savjetnik predsjednika Crne Gore za ekonomiju i ekonomsku diplomatiju, Mladen Grgić, izrazio je ambasadoru Turske u Crnoj Gori, Barišu Kalkavanu, osvrnuvši se na ekonomsku situaciju u Crnoj Gori i svijetu.

“Završili smo prošlu godinu sa dvije prognoze – lagano prizemljivanje, koje predviđa da će centralne banke i uprave uspjeti da svojim restrikcijama kontrolišu situaciju i smanje inflaciju, tako da ne oštete ekonomski rast koji poprilično ohrabruje, što će se vjerovatno obistiniti u ovoj godini. Idemo ka stablizaciji cijena i rastu koji neće uzrokovati velike ekonomske oscilacije. S druge strane, imamo i scenario teškog prizemljenja, što predstavlja velike nestabilnosti zbog spoljašnjih šokova, kao što je sukob u Gazi”, kazao je Grgić.

Pozitivne utiske o Crnoj Gori kao povoljnoj destinaciji za investicije predstavio je predavač na Trakya Univerzitetu, Sadi Uzunoglu.

“Crna Gora je kao mediteranska zemlja strateški i istorijsku gledano jako bitna. Jedna od stvari na koju treba da se fokusiramo je budžetski deficit. Crna Gora je zemlja mogućnosti i šansi, nemamo problema vezano za eurozonu, odnosno rizik valute, jer se koristi euro. Stopa poreza na dobit od devet odsto je takođe veoma značajna prednost crnogorske privrede u odnosu na prosjek koji je zastupljen u Turskoj i Evropi”, rekao je Uzunoglu.

On je dodao da žele da Crna Gora postane još jedan efektivni turistički centar za njih.

“Osim turizma želimo da podržimo ostale grane privrede, uspostavimo obrazovni centar i digitalnu platformu. Crna Gora treba da bude centar digitalne transformacije, te treba da pozovete IT kompanije, koje se bave digitalizacijom, da dođu u Crnu Goru, ali i da iskoristite akademiju, univerzitete i uspostavite tehnološki park”, poručio je Uzunoglu.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije