fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeCrna Gora uspješno emitovala 500 miliona EUR obveznica

Crna Gora uspješno emitovala 500 miliona EUR obveznica

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora je u četvrtak uspješno realizovala transakciju crnogorskih obveznica na međunarodnom tržištu u iznosu od 500 miliona EUR, pod do sada najpovoljnijim uslovima, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

„Crnogorske obveznice su realizovane u iznosu od 500 miliona EUR, uz period dospijeća od deset godina po kamatnoj stopi od 2,55 odsto, što predstavlja najduži period dospijeća i najnižu ostvarenu kamatnu stopu u dosadašnjem periodu“, navodi se u saopštenju.

Na taj način investitori su, kako se dodaje, iskazali puno povjerenje kontinuiranoj politici Vlade, ostvarenim rezultatima i budućim planiranim aktivnostima na polju makroekonomske i fiskalne politike, očuvanju fiskalne i finansijske stabilnosti, i ostvarenim i planiranim aktivnostima na polju euroatlanskih integracija.

„Potvrda dobrim rezultatima ukazuje ostvarena ukupna potražnja za crnogorskih hartijama od vrijednosti, imajući u vidu da je ponuda investitora trostruko više premašivala iznos transakcije, dostižući maksimum od preko 1,8 milijardi EUR“, kazali su iz Ministarstva.

Takođe, imajući u vidu da je interesovanje iskazalo preko 190 investitora iz različitih krajeva svijeta, crnogorska obveznica ostvaruje značajno interesovanje na međunarodnom tržistu hartija od vrijednosti.

„S tim u vezi, geografski posmatrano emisija je u značajnoj mjeri diferzifikovana, uz iskazano značajno interesovanje investitora iz Velike Britanije, Evrope, Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Azije. S druge strane, najzastupljeniji su bili institucionalni investitori, odnosno investicioni fondovi, osiguravajuća društva i komercijalne banke“, navodi se u saopštenju.

U Ministarstvu su ocijenili da je postignut značajan uspjeh na međunarodnom tržištu kapitala ostvarujući najpovoljnije tržišne uslove koje je Crna Gora ostvarila od prve emisije crnogorskih međunarodnih hartija od vrijednosti.

Najčitanije