fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeCrna Gora uspješno emitovala 500 miliona EUR obveznica

Crna Gora uspješno emitovala 500 miliona EUR obveznica

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora je u četvrtak uspješno realizovala transakciju crnogorskih obveznica na međunarodnom tržištu u iznosu od 500 miliona EUR, pod do sada najpovoljnijim uslovima, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

„Crnogorske obveznice su realizovane u iznosu od 500 miliona EUR, uz period dospijeća od deset godina po kamatnoj stopi od 2,55 odsto, što predstavlja najduži period dospijeća i najnižu ostvarenu kamatnu stopu u dosadašnjem periodu“, navodi se u saopštenju.

Na taj način investitori su, kako se dodaje, iskazali puno povjerenje kontinuiranoj politici Vlade, ostvarenim rezultatima i budućim planiranim aktivnostima na polju makroekonomske i fiskalne politike, očuvanju fiskalne i finansijske stabilnosti, i ostvarenim i planiranim aktivnostima na polju euroatlanskih integracija.

„Potvrda dobrim rezultatima ukazuje ostvarena ukupna potražnja za crnogorskih hartijama od vrijednosti, imajući u vidu da je ponuda investitora trostruko više premašivala iznos transakcije, dostižući maksimum od preko 1,8 milijardi EUR“, kazali su iz Ministarstva.

Takođe, imajući u vidu da je interesovanje iskazalo preko 190 investitora iz različitih krajeva svijeta, crnogorska obveznica ostvaruje značajno interesovanje na međunarodnom tržistu hartija od vrijednosti.

„S tim u vezi, geografski posmatrano emisija je u značajnoj mjeri diferzifikovana, uz iskazano značajno interesovanje investitora iz Velike Britanije, Evrope, Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Azije. S druge strane, najzastupljeniji su bili institucionalni investitori, odnosno investicioni fondovi, osiguravajuća društva i komercijalne banke“, navodi se u saopštenju.

U Ministarstvu su ocijenili da je postignut značajan uspjeh na međunarodnom tržištu kapitala ostvarujući najpovoljnije tržišne uslove koje je Crna Gora ostvarila od prve emisije crnogorskih međunarodnih hartija od vrijednosti.

Najčitanije

Skupština Crne Gore

Forum generalnih sekretara parlamenata u Budvi

Podgorica, (MINA) – Forum generalnih sekretara parlamenata, kojem će prisustvovati generalni sekretari skupština država...