fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCrna Gora najbolje rangirana zemlja regiona

Crna Gora najbolje rangirana zemlja regiona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora je na listi globalnog indeksa otvorenosti ekonomija, koji redovno objavljuje britanska fondacija Legatum institut, najbolje plasirana država regiona, saopšteno je iz Vlade.

Istraživanje je ove godine obuhvatilo 157 država, koje su rangirane u odnosu na stepen otvorenosti i procjenu faktora koji utiču na trgovinsku sposobnost, kako na domaćem tako i na međunarodnom nivou.

„Prema sprovedenoj analizi Crna Gora je zauzela 48. mjesto, što je napredak, od četiri pozicije, u odnosu na prošlu godinu kada se nalazila na 52. poziciji“, navodi se u saopštenju.

Pojedinačno posmatrano, po kategorijama koje su analizirane, Crna Gora se u odnosu na stanje u oblasti infrastrukture i pristup tržištu nalazi na 49. mjestu, po investicionoj klimi na 50, uslovima poslovanja na 51 i vladavini prava na 52. poziciji.

Kada je region u pitanju, Hrvatska je na 49. mjestu, Sjeverna Makedonija na 59, Srbija 65, Bosna i Hercegovina (BiH) na 93. mjestu, dok podaci za Kosovo nijesu obuhvaćeni istraživanjem.

Iz Vlade su naveli da je, shodno nalazima izvještaja, Crna Gora u desetogodišnjem periodu kontinuirano unaprjeđivala otvorenost svoje ekonomije i nalazi se na drugom mjestu po uspješnosti desetogodišnje promjene u odnosu na ostale zemlje rangirane izvještajem.

U 2009. godini Crna Gora se nalazila na 59. mjestu i od tada kontinuirano bilježi rast na listi.

„Uzimajući u obzir posebne indikatore koji pripadaju različitim stubovima, na osnovu kojih se analizira otvorenost ekonomije, Crna Gora bilježi prvu poziciju kod stepena liberalizacije spoljne trgovine, postojanja konsenzusa o demokratiji i tržišnoj ekonomiji kao ključnim ciljevima društva, kao i tome da radne vještine ne predstavljaju ograničenja za biznis“, objasnili su iz Vlade.

Na svjetskom nivou Hong Kong je na prvom mjestu po stepenu otvorenosti, Singapur i Holandija na drugom, odnosno trećem, dok je Ujedinjeno Kraljestvo na sedmom, a Sjedinjene Američke Države (SAD) na devetom mjestu.

„Cilj istraživanja je ne samo da predstavi benefite koje stvara ekonomska konkurentnost i otvorenost, već da definiše i izmjeri stepen ekonomske otvorenosti na način koji će biti koristan političkim liderima za implementaciju adekvatnih politika koje će poboljšati ekonomsku stabilnost i prosperitet“, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije