fbpx
25.9 C
Podgorica
August 10, 2022.
NaslovnicaMINA BusinessCrna Gora može da računa na podršku MMF-a

Crna Gora može da računa na podršku MMF-a

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora i Međunarodni monetarni fond (MMF) nastavljaju izuzetno dobru i partnersku saradnju, saopšteno je nakon sastanka premijera Dritana Abazovića sa izvršnom direktoricom te međunarodne finansijske institucije, Kristalinom Georgijevom.

Abazović je naveo da je Crna Gora odlučna da shodno zaslugama u sprovedenim sveobuhvatnim reformama napreduje na evropskom kursu, gledajući svoju budućnost kao prva naredna punopravna članica EU, uz ocjenu da je agresija Rusije na Ukrajinu dodatan motiv i da Zapadni Balkan napreduje u tom smjeru.

„Cilj Vlade koju predvodim je da u kontekstu globalne zdravstvene i geopolitičke krize, pokrene snažan i konkretan investicioni proces u pravcu realne diverzifikacije ekonomije i stvori povoljan ambijent za investicije”, rekao je Abazović.

On je, kako je saopšteno iz njegovog Kabineta, kazao da je intencija Vlade da se unaprijedi poslovni ambijent, naročito sa zdravim privrednim projektima zasnovanim na održivom razvoju i “zelenoj” politici, i da se snažnije razvijaju pojedini sektori, prije svega energetika.

Georgijeva je ukazala na spremnost te međunarodne finansijske organizacije da pruži podršku Crnoj Gori u daljem savladavanju izazova sa kojima se suočava.

„U neizvjesnom ekonomskom okruženju Crna Gora uvijek može računati na MMF”, navela je Georgijeva.

Abazović i Georgijeva su razgovarali o Izvještaju Misije za Crnu Goru koji je Odbor direktora MMF-a usvojio, uticaju krize izazvane pandemijom koronavirusa na crnogorsku ekonomiju i reformama u sektoru ekonomije.

Sagovornici su razgovarali i o kreiranju novog finansijskog sistema za međunarodna plaćanja, čiji je Georgijeva jedan od predvodnika, koji se zasniva na Central Bank Digital Currencies, a što bi dalo određenu nezavisnost Crnoj Gori u smislu bržeg i lakšeg međunarodnog plaćanja.

Abazović boravi u trodnevnoj posjeti Švajcarskoj, gdje učestvuje na godišnjem sastanku Svjetskog ekonomskog foruma.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Muška juniorska reprezentacija

Crnogorski rukometaši izborili opstanak

Podgorica, (MINA) - Muška rukometna reprezentacija Crne Gore savladala je danas u Podgorici selekciju...

Pad kamatnih stopa