fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCrna Gora mora razmišljati o uvođenju robnih rezervi

Crna Gora mora razmišljati o uvođenju robnih rezervi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora mora razmišljati o uvođenju robnih rezervi, u vremenu u kojem mnogi ekonomski stručnjaci najavljuju da slijedi velika prehrambena kriza, mnogo veća nego ona 2008. godine, saopštio je član Predsjedništva Socijademokratske partije (SDP), Petar Odžić.

“U prilog tome ide i činjenica da je Crna Gora umnogome zavisna od uvoza, a samim tim cijena i dostupnost proizvoda zavise od globalnog faktora. Za sada je dostupnost proizvoda na zadovoljavajućem nivou, ali globalno tržište uslovilo je i nerealno visok rast cijena za naš standard”, naveo je Odžić u saopštenju.

On je kazao da su robne rezerve uglavnom u funkciji spasavanja proizvođača i tržišta – imaju ulogu da smire tržište, ublaže cjenovne i udare u snabdijevanju, kao i da se održe garantovane cijene nekih dobara.

“To su zalihe dobara kojima se obezbjeđuje snabdjevenost i stabilnost na tržištu u slučajevima vanrednog stanja, rata ili tržišnih poremećaja. Obično ih čine osnovni poljoprivredni i prehrambeni proizvodi, meso, industrijski proizvodi, ljekovi i sanitetski materijal. Ukoliko je to moguće, nije loše imati i zalihe goriva”, rekao je Odžić.

Prema njegovim riječima, preko 20 zemalja u svijetu je ograničilo ili potpuno ukinulo izvoz najvažnijih životnih namirnica.

Među njima prednjači Argentina koja je vodeći proizvođač sojinog ulja i kukuruza i među tri najveća proizvođača pšenice.

“Pored Argentine, mogli smo vidjeti da je u maju i Indija odustala od izvoza bitnih životnih namirnica, zemlja koja je umnogome mogla stabilizovati tržišta u Evropi, pogođena ratnom krizom u Ukrajini. Na ruku ne idu ni suše širom svijeta, koje mogu uticati na prinose”, dodao je Odžić.

Svi ovi pokazatelji, kako je poručio, jasno govore da je postojanje robnih rezervi u ovim situacijama preporučljivo, kako bi se održala dostupnost proizvoda i regulisala cjenovna politika.

“Zaključak je da i kada ne postoji globalna kriza, postojanje robnih rezervi daje pozitivan efekat, jer daje sigurnost u snadbijevanju i mogućnost regulacije tržišta, bez obzira na globalna dešavanja”, zaključio je Odžić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije