fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCrna Gora ima potencijala da u energetskom sektoru krene dinamičnije

Crna Gora ima potencijala da u energetskom sektoru krene dinamičnije

Budva, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora ima dovoljno stručnog i naučnog potencijala koji može pomoći da se u energetskom sektoru krene dinamičnije, posebno u oblasti hidropotencijala, ocijenjeno je na otvaranju Savjetovanja Crnogorskog komiteta Međunarodnog vijeća za velike električne mreže (CG KO CIGRE).

Predsjednik CG KO CIGRE, Milutin Ostojić, kazao je da će tokom Savjetovanja stručnoj javnosti biti predstavljena najnovija stručna i naučna znanja i iskustva iz oblasti proizvodnje, prenosa, distribucije i potrošnje električne energije i zaštite životne sredine.

“Učesnici Savjetovanja biće u prilici da, u diskusijama koje će se voditi na sjednicama studijskih komiteta, daju svoj puni doprinos rješavanju aktuelnih problema u elektroenergetskom sektoru uopšte, sa posebnim osvrtom na Crnu Goru i na budući razvoj ovog sektora”, rekao je Ostojić.

On je ocijenio da je u prethodne dvije godine bilo zapaženih aktivnosti u elektroenergetskom sektoru u Crnoj Gori, prenosi PR centar.

Prema riječima Ostojića, u oblasti obnovljivih izvora energije “krenulo se sa mrtve tačke”.

“U 2017. godini pušteno je u rad 26 vjetrogeneratora na Krnovu, ukupne instalisane snage 72 megavata (MW) i planirane godišnje proizvodnje 200 gigavat sati (GWh). Prva iskustva o radu vjetroelektrane (VE) Krnovo su izuzetno povoljna. Pored toga, počela je probna proizvodnja VE Možura”, kazao je Ostojić.

On je ocijenio da sa tim projektima, kao i sa nekim koji su planirani, Crna Gora postaje značajno energetsko čvorište.

Ostojić smatra da Crna Gora ima dovoljno stručnog i naučnog potencijala koji može pomoći da se u energetskom sektoru krene dinamičnije, posebno u oblasti korišćenja hidropotencijala.

“Donosioci odluka to znanje treba da iskoriste kako prilikom planiranja i razvoja, tako i pri izboru novog strateškog partnera. Zbog toga treba razmisliti i o ideji osnivanja Savjeta za energetiku, koji bi u saradnji sa energetskim sektorom, trasirao put razvoja i definisao priorotete”, poručio je Ostojić.

Ministar održivog razvoja i turizma, Pavle Radulović, podsjetio je da je Crna Gora članica CIGRE 11 godina, navodeći da će ta asocijacija u narednih par godina, proslaviti vijek trajanja.

“Podsjetiću da je u 15. vijeku na ovom malom prostoru postojala državna štamparija. Nažalost, nismo imali priliku da pratimo tehničke i tehnološke inovacije, a zamislite samo kako bi izgledao Komitet CG CIGRE 1921. godine”, naveo je Radulović.

Predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede (EPCG), Đoko Krivokapić, kazao je da je siguran da će rad tokom Savjetovanja rezultirati zaključcima i idejama koje će dati snažan impuls razvoju elektroenergetskog sektora, a samim tim i sveukupnom razvoju Crne Gore.

“Upravo je to od posebne važnosti za elektroenergetski sektor, koji je na pragu velikih energetskih projekata”, smatra Krivokapić.

Generalni sekretar međunarodnog komiteta CIGRE, Filip Adam, kazao je da CIGRE ima 60 nacionalnih komiteta, oko 15 hiljada članova u više od 100 država.

Predstavnik regionalne konferencije CIGRE za jugoistočnu Evropu (SEERC) i predsjednik CIGRE Srbije, Nebojša Petrović, rekao je da je CIGRE, za razliku od drugih organizacija, strukovno udruženje gdje se srijeću istraživačke institucije, univerzitetske institucije, elektroindustrija i elekroprivreda.

“Kroz taj rad se dolazi do brošura, preporuka, tehničkih rješenja i analiza”, zaključio je Petrović.

Najčitanije