fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCRBS i glavni podizvođaći nijesu posebno poreski kontrolisani

CRBS i glavni podizvođaći nijesu posebno poreski kontrolisani

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Glavni izvođač radova na prioritetnoj dionici auto-puta, China Road and Bridge Corporation, i četiri glavna podizvođača, šest godina nijesu posebno poreski kontrolisani u vezi tog projekta, odgovorili su iz Uprave prihoda i carina na pitanje Akcije za socijalnu pravdu.

Iz te nevladine organizacije su objasnili da su četiri glavna podizvođača podgoričke kompanije Bemax, Cijevna komerc i Montenegro Petrol, kao i nikšićki Ramel.

Akcija za socijalnu pravdu (ASP) tražila je da joj se dostave sva rješenja donijeta tokom inspekcijskog nadzora u vezi kontrole realizacije izgradnje prioritetne dionice auto-puta od Smokovca do Mateševo, za China Road and Bridge Corporation (CRBC) i četiri glavna domaća podizvođača na projektu.

Iz Uprave prihoda i carina su objasnili da oni obavljaju inspekcijski nadzor pravilnosti obračunavanja, prijavljivanja i plaćanja poreza i drugih dažbina cjelokupnog poslovanja poreskih obveznika, a ne po segmentima, odnosno realizaciji nekog projekta.

„Kod ovih poreskih obveznika obavljeni su inspekcijski nadzori ukupnog poslovanja, a ne posebno u vezi kontrole nad realizacijom projekta izgradnje pripritetne dionice auto-puta“, naveli su iz Uprave.

Iz ASP-a su kazali da im iz Uprave nijesu dostavili ni nijedan dokument u vezi ukupne kontrole poslovanja kompanija „koje od dionice auto-puta uzimaju dobar dio kolača“.

Gradnja dionice Smokovac-Mateševa počela je u maju 2015. godine, ali ni šest godina kasnije nije zavšena. Vrijednost osnovnog izvođačkog ugovora je 809 miliona, dok se naknadni radovi procjenjuju na dodatnih 100 miliona EUR.

CRBC je Bemaxu povjerio poslove vrijedne oko 240 miliona EUR, Cijevni komerc 52 miliona, Ramelu 24 miliona, a Montenegro Petrolu 21 miliona.

ASP je nedavno objavila da je za pet i po godina ukupan promet robe i usluga za četiri vodeća domaća podizvođača iznosio 264 miliona, od čega je Bemax ostvario 169,4 miliona, Cijevna Komerc 52,6 miliona, Montenegro Petrol 33,1 miliona, a Ramel oko 8,7 miliona. Promet robe i usluga na autoputu je oslobođen plaćanja poreza na dodatu vrijednost (PDV).

„Imajući u vidu te ogromne finansijske vrijednosti, prosto je neshvatljivo da se ne preduzimaju posebne poreske kontrole u odnosu na glavnog izvođača i podizvođače, čak ni po nalozima novih menadžerskih vlasti u poreskom upravnom organu“, rekli su iz ASP.

Oni su dodali da je bivša vlast prioritetnu dionicu autoputa nazivala projektom vijeka, ali da je on u međuvremenu prouzrokovao niz problema. Projekat je, između ostalog, doveo u pitanje održivost javnih finansija zemlje, a odavno je jasno da nije ekonomski isplativ, tvrde u ASP.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...