fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCoworking zajednica opstala i bez neophodne državne pomoći

Coworking zajednica opstala i bez neophodne državne pomoći

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Coworking zajednice imaju veliki značaj za razvoj inovativne i startup kulture, zbog čega bi nadležni u državama regiona trebali da to prepoznaju nacionalnim strategijama, ocijenjeno je na prvom online CODE on Meet up koji je organizovao Inovaciono preduzetnički centar Tehnopolis.

Podrška coworking zajednicama, kako je zaključeno, trebala bi da bude kroz otvaranja tržišta za digitalne nomade i potencijalno kreiranje „digitalne vize“, po uzoru na brojne svjetske destinacije.

Na tom online događaju, čija je tema bila Coworking nakon pandemije, stagnacija ili rast ukazano je da regionalni coworking prostori, i bez ikakvog neophodnog vida državne pomoći, uspješno odolijevaju velikim izazovima koje je donijela pandemija koronavirusa, a koja je neminovno promijenila i radne navike.

„Coworking prostori, kako je navedeno, okupljaju vrlo specifičnu vrstu ljudi, preduzetnike, kreativce i freelancere koji su birali stimulativno poslovno okruženje, koje im pruža priliku za umrežavanje, a opet im daje dovoljno slobode i prostora koji im je potreban i kao takvi, imali su velike izazove u prethodnom periodu“, saopšteno je nakon događaja.

Direktorica HUB387 iz Sarajeva, Jovana Musić, ukazala je da, uprkos lošim prognozama, nijesu imali većih problema sa postizanjem održivosti, iako su imali uspona i padova.

Musić je ocijenila da je razlog za to činjenica što u sklopu njihovog coworking prostora postoji i Akademija387 koja pruža edukacije iz različitih oblasti, pa tako imaju više izvora prihoda koji su im pomogli da funkcionišu u vremenu globalne pandemije.

Osnivač Deli prostora za kreativno delovanje iz Niša i predsjednik Coworking Asocijacije Srbije, Nenad Stojanović, saopštio je da je u Nišu stanje bilo složeno, ali da je već značajno porastao broj coworkera koji se vraćaju u taj prostor.

„Kao i regionalne kolege u prethodnoj godini radili smo virtuelne edukacije, podcastove i druge online formate, koje nam je situacija dozvoljavala. Jednogodišnja izolacija i nedostatak stvarne komunikacije sa ljudima, doveli su do potrebe korisnika za zajedničkim radom, projektima i druženjem, pa se coworking zajednica polako okuplja“, rekao je Stojanović.

Osnivač i suvlasnik prvog coworking prostora u regionu Smart office iz Beograda, Miroslav Mijatov, naveo je da su izazovi sa kojima su se sreli bili veoma veliki, ali se nadaju skorom prevazilaženju krize.

Serijski preduzetnik i inovator koji je osnovao NEST coworking iz Podgorice, Ilija Kaluđerović, ukazao je da su svoje prostorije otvorili neposredno prije uvođenja lockdown-a u Crnoj Gori, pa su imali značajne teškoće u prethodnoj godini.

Kaluđerović je rekao da su to vrijeme iskoristili pribavljajući različite licence, kako bi u narednom periodu mogli da odgovore potrebama zajednice na što bolji način.

Sa izazovima, kako je saopšteno, suočio se i CODE HUB, coworking prostor koji se nalazi u zgradi IPC Tehnopolis, a otvoren je u maju 2018. godine.

Panelisti su, govoreći o izazovima sa kojima se suočavaju coworking prostori u državi i regionu, ocijenili da je izostao bilo kakav vid državne pomoći, koja bi u vrijeme globalne pandemije bila značajna za coworking prostore.

„U Srbiji su trenutno u toku pregovori sa predstavnicima Vlade, kako bi se pronašlo rješenje koje će pomoći coworking zajednici da stane na noge i smanji gubitke koje su imali u prethodnom periodu“, navedeno je u saopštenju.

Kao mogućnosti za dalji razvoj, panelisti vide umrežavanje sa turističkom zajednicom i uključivanje coworking prostora u turističku ponudu grada, kako bi privukli digitalne nomade.

Oni smatraju da sve regionalne zemlje imaju dobre predispozicije da budu aktraktivne lokacije za tu vrstu turista, ali je potrebno kreirati kompletnu ponudu u skladu sa potrebama tržišta.

„Usluge virtuelnih kancelarija u regionu su sve popularnije i to je koncept koji je poželjno promovisati i u narednom periodu. Do tada će se coworking zajednice sa izazovima koji se pred postavljaju boriti dobrim, kvalitetnim i inovativnim idejama, kojih u tom sektoru ne fali“, navedeno je u saopštenju.

Događaj je organizovan u okviru projekta “Unaprjeđenje saradnje za razvoj prekograničnog poslovnog okruženja” – 2CODE, koji je kofinansiran kroz ERDF i IPA II sredstva Evropske unije, u okviru Interreg IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora, za finansijski period 2014-2020.

Najčitanije

Nasdaq profitirao

Njujork, (MINA-BUSINESS) - Svjetska tržišta su ove sedmice imala mješovito izvođenje, a na krilima...

Dolar jača