fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCKB spremna da proda akcije u Plantažama

CKB spremna da proda akcije u Plantažama

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Cnogorska komercijalna banka (CKB) spremna je da proda akcije u Plantažama, ukoliko za njih dobije odgovarajuću ponudu, saopštio je u intervjuu Televiziji Crne Gore predsjednik i glavni izvršni direktor OTP grupe, Šandor Čanji.

“Spremni smo za prodaju, naravno, ako dobijemo odgovarajuću cijenu, ali ako moramo da zadržimo akcije, zadržaćemo ih. Nemamo strategiju za to, nego čekamo priliku da riješimo ovo pitanje”, rekao je Čanji, prenosi portal RTCG.

On je dodao da je svjestan poteškoća na tržištu vina širom Evrope, ne samo u Crnoj Gori i Mađarskoj.

CKB ima 9,2 odsto vlasništva u Plantažama, državnoj kompaniji koja već duže vrijeme posluje u minusu.

OTP grupa vodeća je bankarska grupacija u centralnoj i istočnoj Evropi, a Čanji je na njenom čelu već 32 godine. Na crnogorsko tržište ušli su 2006. kupovinom CKB banke, što je, kaže Čanji, bio potez zbog kojeg nijesu zažalili. Početkom 2019. CKB je preuzela Societe General banku i postala vodeća na domaćem tržištu.

“Na početku smo imali poteškoća, ali banka sada dobro posluje i uspjeli smo da pronađemo dobar menadžment, tako da sve teče glatko. Naravno, u svakoj zemlji postoje problemi sa regulatorima, ali sve u svemu, tržište se razvilo u posljednjih deset godina”, naveo je Čanji.

Na pitanje kako će stati na kraj zloupotrebama novca klijenata, koje su posljednjih godina otkrivene u CKB banci, on je odgovorio da su obeštetili sve čija su sredstva otuđena.

“Prvo, banka nikada nije zloupotrijebila sredstva klijenata. To je učinio određeni zaposlenik banke, a mi smo nadoknadili sredstva svakom klijentu. Klijenti nikada nijesu izgubili novac u CKB banci. Izgubili smo mi novac zbog neprihvatljivog ponašanja naših zaposlenih. Tužili smo sve te zaposlene, i vrlo mi je žao što je postupak dugotrajan i često bez rezultata ili veoma spor”, saopštio je Čanji.

On je dodao da nije upoznat sa statusom krivične prijave koju je OTP grupa prije više od dvije godine podnijela protiv bivšeg izvršnog direktora CKB, Pala Kovača.

Čanji smatra da poslovni ambijent u Crnoj Gori nije lošiji nego u Mađarskoj, dok kao ključne za njegovo unapređenje izdvaja nekoliko faktora.

“Za poslovanje je važno da je makroekonomska situacija dobra, da postoji mala inflacija, mali budžetski deficit ili da ga nema, i dovoljno državne podrške. Politička stabilnost je ključna, naravno”, kazao je Čanji.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Tender za modernizaciju Perućice do kraja godine

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Tender za odabir izvođača na fabrikaciji, isporuci, montaži i puštanju u...