fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene pale prema 76 USD

Cijene pale prema 76 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte spustile su se u petak na međunarodnim tržištima prema nivou od 76 USD, nakon što je Saudijska Arabija upozorila na mogućnost prekomjernog snabdijevanja, a zabrinutost za trgovinu zasjenila šanse potražnje za energentima.

Na londonskom tržištu cijena barela je pala 55 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 76,34 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 60 centi nižoj cijeni, po 66,73 USD, prenosi SEEbiz.

Saudijski predstavnik u Organizaciji zemalja-izvoznica nafte (OPEC), Adib Al-Aama, rekao je da bi se tržište nafte krajem godine ponovo moglo suočiti s viškom u snabdijevanju.

“Tržište bi u četvrtom tromjesečju moglo ponovo krenuti u smjeru prekomjernog snabdijevanja, na šta upućuje rast zaliha u proteklih nekoliko sedmica”, kazao je Al-Aama.

Saudijski ministar energetike Khalid al-Falih naveo je da bi se zbog toga mogla ukazati potreba za intervencijom kako bi se zalihe smanjile.

“Proširio se strah od viška u snabdijevanju uprkos nastavljenom padu iranskog izvoza uoči stupanja na snagu američkih sankcija u novembru”, kazao je Stephen Brennock iz londonske brokerske kuće PVM Oil.

Izgleda da su mnogi kupci iranske nafte, uključujući Kinu, odustali od uvoza pa je Teheran prisiljen da skladišti neprodatu naftu na tankerima u nadi da će je prodati nakon što sankcije budu ukinute.

Na strahovanja zbog mogućeg viška u snabdijevanju nadovezali su se prigušeni izgledi za potražnju za energentima s obzirom na trgovinski rat Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine, pad vrijednosti valuta tržišta u nastajanju, veće troškove zaduživanja i rast prinosa na obveznice, te zabrinutost za stanje u italijanskoj ekonomiji.

Zbog državnog praznika u Austriji OPEC nije objavio podatak o visini cijene barela referentne korpe njegove nafte u četvrtak, dok je u srijedu iznosila 75,04 USD.

Najčitanije

buducnost, partizan, aba liga

Budućnost Voli bez finala

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Budućnost Volija nijesu uspjeli da se plasiraju u finale plej-ofa...