fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene oslabile zbog usporavanja aktivnosti u japanskoj i kineskoj industriji

Cijene oslabile zbog usporavanja aktivnosti u japanskoj i kineskoj industriji

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte oslabile su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima zbog najnovijih podataka koji ukazuju na usporavanje aktivnosti u kineskom i japanskom industrijskom sektoru, a time i na izglede za globalnu potražnju za naftom.

Cijena barela nafte na londonskom tržištu pala je u odnosu na petak 1,42 USD, na 102,55 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,85 USD nižoj cijeni, od 96,77 USD, prenosi Hina.

Mjere ograničavanja kretanja zbog širenja zaraze covidom-19 zaustavile su kratak oporavak fabričkih aktivnosti u Kini, najvećem svjetskom uvozniku sirove nafte. Caixin/Markitov proizvodni indeks menadžera nabavke (PMI), naime, u julu se spustio na 50,4 bodova, u odnosu na 51,7 bodova, znatno ispod očekivanja analitičara.

Japanska proizvodna aktivnost u julu je porasla po najnižoj stopi u posljednjih deset mjeseci.

Cijene nafte u Londonu i na američkom tržištu okončale su jul s drugim uzastopnim mjesečnim gubitkom prvi put od 2020. godine, dok rast inflacije i više kamatne stope povećavaju strah od recesije u svijetu, koja smanjuje potražnju za gorivima.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i saveznici uključujući Rusiju, zajedno poznati kao OPEC+, sastaju se u srijedu kako bi odlučili o proizvodnji grupe u septembru. Dva od osam izvora iz OPEC+ u Reutersovoj anketi izjavilo da će se na sastanku raspravljati tek o skromnom povećanju za septembar.

“Iako posjeta američkog predsjednika Joe Bidena Saudijskoj Arabiji nije podstakla direktno povećanje isporuka nafte, vjerujemo da će Saudijci ipak uzvratiti nastavkom postupnog povećanja proizvodnje”, napisala je Helima Croft iz RBC Capitala u svojoj bilješci.

Na cijene je takođe uticao rast libijske proizvodnje nafte, koja je dostigla 1,2 miliona barela dnevno (bpd), u odnosu na 800.000 bpd 22. jula, nakon pokretanja rada u nekoliko tamošnjih naftnih postrojenja.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

institut simo milosevic

Rakčević spreman da državi proda akcije Instituta Igalo za pet miliona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Privrednik Žarko Rakčević, koji je i jedan od manjinskih akcionara Instituta...