fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte stabilne iznad 91 USD

Cijene nafte stabilne iznad 91 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte stabilizovale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 91 USD, balansirajući između neočekivanog pada zaliha u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i američko-iranskih nuklearnih pregovora, koji bi mogli rezultirati povećanjem snabdijevanja.

Na londonskom tržištu cijena barela je nakon podna bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 91,53 USD.

Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 89,71 USD.

Snažan oporavak potražnje nakon pandemije koronavirusa iscrpio je globalne zalihe nafte, koje su u ključnim čvorištima pale na najniže nivoe u više godina, prenosi Hina.

U SAD-u zalihe su u pršloj sedmici pale za 4,8 miliona barela, na 410,4 miliona, najnižu vrijednost od oktobra 2018. godine, objavilo je Ministarstvo energetike.

Analitičari koje je anketirao Reuters očekivali su rast za 369 hiljada barela.

Izvještaj Ministarstva pokazao je i da su isporuke, najbolji pokazatelj potražnje, skočile u protekle četiri sedmice na čak 21,9 miliona barela dnevno usljed snažne ekonomske aktivnosti u cijelom SAD-u.

Kočnica cijenama bio je nastavak američko-iranskih nuklearnih pregovora u ovoj sedmici, budući da bi dogovor mogao dovesti do ukidanja američkih sankcija na iransku naftu, što bi ublažilo probleme sa snabdijevanjem.

Bijela kuća pokušala je u srijedu da ubrza proces, poručivši Iranu da bi sporazum iz 2015. trebalo da bude obnovljen najkasnije za nekoliko sedmica, jer će u protivnom prilika za dogovor biti izgubljena.

“To, ipak, nije nikakva garancija da će dogovor zaista biti postignut, a budući da je snabdijevanje tijesno, cijene će vjerovatno ostati povišene”, rekao je Craig Erlam iz konsultantske firme OANDA.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je da je cijena barela korpe nafte njenih članica u srijedu iznosila 91,84 USD, što znači da je pala 33 centa u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije