fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte stabilne iznad 68 USD

Cijene nafte stabilne iznad 68 USD

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte zadržale su se u srijedu na međunarodnim tržištima iznad nivoa od 68 USD, balansirajući između poremećaja u snabdijevanju iz Venecuele i neočekivanog rasta zaliha u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Na londonskom tržištu cijena barela je bila skoro nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 68,12 USD.

Promjena nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po cijeni od 59,94 USD, prenosi SEEbiz.

Potporu cijenama pruža smanjeno snabdijevanje iz vodećih proizvođača predvođenih Organizacijom zemalja izvoznica nafte (OPEC) i Rusijom na temelju dogovora koji bi trebalo da podstakne pad zaliha i smanji višak u ponudi.

Dogovoreno je smanjenje proizvodnje za 1,2 miliona barela dnevno.

Na to se nadovezao osjetno manji izvoz iz Venecuele, nakon što je Vašington u januaru zabranio američkim rafinerijama nabavku nafte iz te južnoameričke zemlje.

Dodatne probleme venecuelanskoj naftnoj industriji u ponedjeljak je prouzrokovao prekid u snabdijevanju strujom, koji je doveo do blokade glavne luke za izvoz, Jose.

Protivteža smanjenom snabdijevanju bilo je neočekivano povećanje zaliha u SAD-u, prema izvještaju Američkog instituta za naftu (API).

Prema njihovim podacima, američke zalihe porasle su prošle sedmice za 1,9 miliona barela.

Ekonomisti su predviđali njihov pad za 1,2 miliona barela.

Naftom se u martu trguje u relativno uskom cjenovnom rasponu, između 64 i 69 USD za barel, koji odražava napetost između smanjenjog snabdijevanja i zabrinutosti za globalnu potražnju.

Predstavnik savjetodavne kompanije OANDA, Jeff Halley, smatra da je dostignuta ravnoteža nakon nervozne trgovine prethodnih dana, uzrokovane bombastičnim medijskim naslovima.

Odvojeno je OPEC izvijestio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u utorak iznosila 67,03 USD, što znači da je bila veća za 84 centa u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Najčitanije