fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte stabilne iznad 61 USD

Cijene nafte stabilne iznad 61 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte stabilizovale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad nivoa od 61 USD jer je zabrinutost za potražnju neutralisala neočekivani pad američkih zaliha i moguće značajnije ograničenje snabdijevanja.

Na londonskom tržištu cijena barela u četvrtak je ostala nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 61,17 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po deset centi nižoj cijeni, od 55,87 USD, prenosi SEEbiz.

Trgovce je iznenadio podatak iz izvještaja američke vlade o padu zaliha u prošloj sedmici, za 1,7 miliona barela. Analitičari su očekivali njihov rast od 2,2 miliona barela.

Izvještaj Američkog instituta za naftu (API), objavljen u utorak, pokazao je rast zaliha od 4,5 miliona barela. Dodatnu potporu cijenama pružile su izjave pojedinih zvaničnika da je značajnije ograničenje snabdijevanja jedna od opcija kojima bi se mogla neutralisati slabija potražnja za naftom Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) u narednoj godini.

Trenutno OPEC i grupa nezavisnih proizvođača, uključujući Rusiju, smanjuju snabdijevanje za 1,2 miliona barela dnevno, a proizvodna strategija i sprovođenje aktuelnog sporazuma biće teme sastanka zakazanog 5. i 6. decembar u Beču.

Fokus tržišta ponovo se preusmjerio na slabašan ekonomski rast, nakon što je izvještaj londonske kompanije Markit pokazao pad aktivnosti u njemačkoj ekonomiji u oktobru, nakon šest godina rasta.

Markitov izvještaj nadovezao se na niz znaka slabljenja aktivnosti u vodećim svjetskim ekonomijama, podstičući zabrinutost za potražnju.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela korpe nafte njegovih članica u srijedu iznosila 60,42 USD, što znači da je porasla 64 centa u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Najčitanije