fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte skočile iznad 40 USD na dan izbora u SAD-u

Cijene nafte skočile iznad 40 USD na dan izbora u SAD-u

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte skočile su u utorak na međunarodnim tržištima iznad 40 USD, odražavajući dobro raspoloženje na finansijskim tržištima i talas kupovina na dan izbora u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 1,13 USD u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 40,1 USD. U ponedjeljak je zaključila trgovinu u plusu 1,03 USD.

Na američkom tržištu se barelom trgovalo po 1,24 USD višoj cijeni, od 38,05 USD. U ponedjeljak je zaključio trgovinu u plusu 1,02 USD, prenosi Hina.

Tržišta je ohrabrila izjava ruskog ministra za naftu u razgovoru s domaćim naftnim kompanijama da bi sporazum o ograničenju snabdjevanja mogao biti produžen na prvo tromjesečje naredne godine.

Trenutno vodeći proizvođači predvođeni Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i Rusijom smanjuju snabdjevanje 7,7 miliona barela dnevno a početkom naredne godine trebalo je da rezovi biti ublaženi na 5,7 miliona barela dnevno.

Tržišta su se u međuvremenu okrenula predsjedničkim izborima u SAD-u.

“Skok cijena ima sva obilježja velikog, logičnog, pa čak i neizbježnog talasa kupovine uoči američkih predsjedničkih izbora”, rekao je Tamas Varga iz brokerske kuće PVM.

On je dodao da bi bilo primamljivo zaključiti da je posrijedi oporavak od prošlosedmičnog pada, ali takav je scenario jednostavno neuvjerljiv.

Američki predsjednički izbori zasjenili su pooštravanje protivpandemijskih mjera u nizu zemalja, uključujući Italiju koja je ograničila putovanja između najteže pogođenih regija i uvela policijski sat, što ograničava potražnju za gorivima.

Odvojeno je OPEC na svojoj internet stranici objavio da je cijena barela sirove nafte iz korpe njegovih članica početkom sedmice iznosila 35,89 USD, što znači da je pala 61 cent u odnosu na kraj prošle sedmice.

Najčitanije