fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte prošle sedmice porasle oko četiri odsto

Cijene nafte prošle sedmice porasle oko četiri odsto

London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte prošle sedmice su na svjetskim tržištima porasle više od četiri odsto, zahvaljujući dobrim ekonomskim pokazateljima iz najvećih svjetskih ekonomija i očekivanjima da će potražnja za naftom nastaviti da raste.

Na londonskom tržištu cijena barela je prošle sedmice porasla 4,8 odsto na 69,63 USD, dok je na američkom tržištu barel poskupio 4,3 odsto na 66,32 USD, prenosi SEEbiz.

Rast cijene nafte na londonskom tržištu na najviši nivo u dvije godine, od maja 2019, zahvaljuje se boljim nego što se očekivalo pokazateljima iz američke ekonomije, najvećeg svjetskog potrošača nafte.

Tako je prošle sedmice objavljeno da je sedam dana prije broj prvih zahtjeva za pomoć nezaposlenima pao na 406 hiljada, najniži nivo u 14 mjeseci, što ukazuje na dalja poboljšanja na tržištu rada nakon postepenog ukidanja restrikcija povezanih s pandemijom koronavirusa.

Drugi izvještaj pokazalo je da su kompanije nastavile ulaganja u opremu, i to bržim tempom nego prijašnjih mjeseci.

Analitičari očekuju da će se globalna potražnja za naftom u trećem tromjesečju vratiti na nivo blizu 100 miliona barela dnevno.

Procjenjuje se da će više od 34 miliona Amerikanaca krenuti na autoputeve između 27. i 31. maja, prazničnog vikenda koji označava početak ljetne sezone putovanja.

Podršku cijenama pružaju i vijesti o ponovnom otvaranju ekonomija u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i Evropi, zahvaljujući ubrzanju procesa vakcinacije.

S druge strane, rast broja slučajeva zaraženih koronavirusom u južnoj Aziji iznad 30 miliona ograničio je uspon cijena nafte.

Indija se bori s teškim drugim talasom pandemije koronavirusa, a nedostatak vakcina osjeća cijela regija.

Rast cijena ograničava i napredak u pregovorima o ukidanju sankcija Iranu, što bi moglo povećati ponudu na naftnim tržištima. Iran i globalne sile pregovaraju u Beču od aprila, kako bi razradili što Teheran i Vašington moraju da preduzmu u vezi sa sankcijama i nuklearnim aktivnostima.

U nastojanju da uravnoteži očekivanja o oporavku potražnje i moguće povećanje iranske ponude, Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici, uključujući Rusiju, vjerovatno će zadržati postojeći tempo postepnog ublažavanja rezova proizvodnje.

Najčitanije

Prvi trijumf Norisa u Majamiju

Podgorica, (MINA) - Vozač Meklarena, Britanac Lando Noris, pobjednik je Velike nagrade Majamija, šeste...