fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte porasle prema 86 USD

Cijene nafte porasle prema 86 USD

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 86 USD, podstaknute ubrzanjem ionako snažne potražnje nakon što su se proizvođači struje i industrija zbog skupog gasa prebacili na mazut i dizel.

Na londonskom tržištu cijena barela porasla je 93 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 85,79 USD. Na američkom tržištu njime se trgovalo po 1,35 USD višoj cijeni, od 83,63 USD, prenosi Hina.

U fokusu tržišta energenata je poskupljenje gasa zbog naglog pada zaliha paralelno oporavku ekonomije od koronakrize. Rast cijena na pragu zime podigao je troškove grijanja, a u nevolji su i proizvođači struje i industrija.

Zato su se okrenuli mazutu i dizelu, a to bi u četvrtom tromjesečju moglo povećati potražnju za naftom čak 450 hiljada barela dnevno, napisali su u bilješci analitičari banke ANZ.

Vodeći proizvođači okupljeni u Organizaciji zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i grupi njenih saveznika prije dvije sedmice objavili su da će u novembru tek skromno povećati snabdjevanje, za samo 400 hiljada barela dnevno, kao što su dogovorili u julu.

“To znači da tržište neće biti dovoljno snabdjeveno, a deficit će pogoršati niske temperature na sjevernoj hemisferi”, rekao je analitičar OANDA-e Edward Moya.

On je naveo da nestašica ugljenika, električne energije i prirodnog gasa stvara dodatnu potražnju za naftom, koja, čini se, neće biti propraćena značajno većim brojem barela iz OPEC+-a ili Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Japanski premijer Fumio Kishida u ponedjeljak je rekao da će Tokio pozvati proizvođače nafte da povećaju proizvodnju i preduzmu mjere kako bi ublažili uticaj rastućih troškova energije na industriju.

Problemi u snabdjevanju energijom već su zakočili rast kineske ekonomije, koja je u trećem tromjesečju porasla najslabije u godinu.

Odvojeno je OPEC izvijestio da je barel referentne korpe nafte njegovih članica u petak koštao 83,54 USD, što znači da je poskupio 1,04 USD u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije