fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte porasle iznad 84 USD

Cijene nafte porasle iznad 84 USD

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 84 USD nakon procjene Međunarodne agencije za energiju (IEA) da će poskupljenje gasa ojačati potražnju za naftom.

Na londonskom tržištu cijena barela porasla je 89 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 84,07 USD. U gotovo istom iznosu je barel poskupio i na američkom tržištu gdje se njime trgovalo po 81,31 USD.

Tržište se usredsredilo na procjenu IEA da će prebacivanje proizvođača struje i teške industrije sa skupog gasa na naftu povećati potražnju za pola miliona barela dnevno, prenosi Hina.

Agencija je u redovnom mjesečnom izvještaju podigla procjenu rasta svjetske potražnje za naftom u ovoj godini za 170 hiljada barela dnevno, na 5,5 miliona barela dnevno. U narednoj godini trebalo bi da raste 3,3 miliona barela dnevno, za 210 hiljada barela više nego što su do sada očekivali.

Ukupna potražnja u narednoj godini trebalo bi da dosegne 99,6 miliona barela dnevno i blago nadmaši pretpandemijski nivo, procjenjuje IEA.

Oni su upozorili ujedno da bi nedostatno snabdjevanje energentima moglo podstaći inflaciju i zakočiti oporavak svjetske ekonomije od pandemijske krize.

Vodeći proizvođači nafte su, međutim, početkom prošle sedmice objavili da će u novembru tek blago povećati snabdjevanje, za 400 hiljada barela, kao što su i najavili ovog ljeta.

Saudijska Arabija otklonila je ponovne pozive da Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njeni partneri na tržište izbacuju znatno više barela, utvrdivši da je planirano povećanje dovoljno i da će zaštititi tržište nafte od velikih oscilacija cijena na tržištima gasa i ugljenika.

“OPEC i njegovi saveznici predvođeni Rusijom “sjajno” su odradili posao takozvanog regulatora tržišta nafte”, konstatovao je saudijski ministar energetike princ Abdulaziz bin Salman na skupu u Moskvi.

Podršku cijenama pružio je i neočekivano velik pad zaliha benzina i derivata u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u prošloj sedmici, za 4,6 miliona odnosno 2,7 miliona barela, tvrde izvori koji su imali uvid u izvještaj Američkog instituta za naftu (API).

Analitičari koje je anketirao Reuters procijenili su da su zalihe benzina pale 100 hiljada, a zalihe derivata 900 hiljada barela.

Uzlazni trend cijena podržao je i strah od nedostatnog snabdjevanja nakon što je američko ministarstvo energetike u srijedu izvijestilo da bi proizvodnja nafte u SAD-u ove godine trebalo da se smanji snažnije nego što se očekivalo. Za narednu godinu najavljuju njen oporavak.

Odvojeno je OPEC objavio da je barel referentne korpe nafte njegovih članica u srijedu iznosio 81,79 USD, što znači da je pojeftinio 58 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije