fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte porasle iznad 81 USD

Cijene nafte porasle iznad 81 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 81 USD, nakon što je Rusija najavila značajno smanjenje snabdijevanja potisnuvši u drugi plan naznake slabije potražnje u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Na londonskom tržištu cijena barela je nakon podna bila viša 63 centa na 81,23 USD. U Njujorku se barelom trgovalo po 75 centi višoj cijeni, od 74,7 USD, prenosi Hina.

Tržišta je poljuljao zapisnik sa sjednice američke centralne banke, Federalne rezerve (Fed), koji je pokazao saglasnost većine zvaničnika da je prijetnja visoke inflacije i dalje ključni faktor u kreranju monetarne politike i da opravdava kontinuirano podizanje kamatnih stopa dok se rast cijena ne obuzda.

“Bolji makroekonomski podaci trebalo bi da signaliziraju bolju potražnju za naftom, ali mogli bi istovremeno podstaću Fed da pretjerano zaoštri monetarnu politiku kako bi uspostavio kontrolu nad inflacijom”, objasnio je raspoloženje na tržištu Giovanni Staunovo iz UBS-a.

Cijene je u četvrtak stabilizovala vijest da Rusija u martu planira da smanji izvoz nafte iz zapadnih luka do 25 odsto, više nego što je najavila, poručivši da će smanjiti proizvodnju za 500 hiljada barela dnevno.

Značajniji rast cijena zakočio je i jači dolar, koji prigušuje potražnju budući da smanjuje kupovnu moć kupaca s ostalim valutama.

Barijera cijenama bile su i naznake kontinuiranog rasta zaliha u SAD-u. U prošloj sedmici porasle su za 9,9 miliona barela, prema tržišnim izvorima koji se pozivaju na podatke Američkog instituta za naftu (API).

Analitičari su u Reutersovoj anketi prognozirali znatno blaži rast, za 2,1 milion barela.

Zalihe kontinuirano rastu još od sredine decembra, pojačavajući zabrinutost za potražnju.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je u srijedu barel korpe nafte njenih članica pojeftinio 1,42 USD, na 80,52 USD.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Termosistem pobjednik turnira na Tuškom putu

Podgorica, (MINA) - Podgorička ekipa Termosistem pobjednik je posljednjeg kvalifikacionog turnira trećeg izdanja manifestacije...