fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte porasle blizu 75 USD

Cijene nafte porasle blizu 75 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima blizu 75 USD, jer su očekivanja oporavka potražnje nadjačala zabrinutost zbog novih ograničenja kojima vlade nastoje da suzbiju širenje delta soja koronavirusa.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 26 centi u odnosu na prethodno zatvaranje na 74,94 USD. U Njujorku se barelom trgovalo po 24 centa višoj cijeni od 73,15 USD, prenosi Hina.

„Gledano iz globalne perspektive, čini se da sve više zabrinjava povećanje broja zaraženih delta sojem Covida-19″, rekao je analitičar StoneX-a Kevin Solomon.

Španija i Portugalija, omiljene destinacije Evropljana za ljetni odmor, uveli su u ponedjeljak nova ograničenja za nevakcinisane Britance, a australijska Vlada je zbog velikog broja zaraženih uvela strožija ograničenja za 80 odsto građana.

Na tržištu se ipak i dalje očekuje da će prognoze potražnje biti poboljšane zahvaljujući vakcinisanju, smatraju analitičari.

“Narativ se nije promijenio u prethodnih nekoliko mjeseci – polako dobijamo rat protiv virusa i globalna ekonomija i potražnja za naftom se oporavljaju”, rekao je analitičar PVM-a Tamas Varga.

Zarazni soj koronavirusa počeo se širiti baš uoči sastanka Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika predvođenih Rusijom, koji će sjutra razgovarati o ublažavanju ograničenja snabdijevanja.

OPEC-ove prognoze potražnje pokazuju da će u četvrtom tromjesečju na tržištu nedostajati 2,2 miliona barela nafte dnevno, što daje proizvođačima vremena da se dogovore o povećanju proizvodnje.

Analitičari očekuju da će OPEC+ povećati snabdijevanje u avgustu, jer ponuda tek tijesno nadmašuje potražnju nakon pojačanih kupovina u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i Kini.

Odvojeno je OPEC danas na svojoj internet stranici objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 73,84 USD, što znači da je pala 35 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Elektroprivreda šampion, kolo prije kraja obezbijedila trofej

Podgorica, (MINA) - Šahisti nikšićke Elektroprivrede pobjedom protiv Herceg Novog, kolo prije kraja Premijer...