fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte podstaknute nedovoljnim snabdijevanjem uoči američke sezone putovanja

Cijene nafte podstaknute nedovoljnim snabdijevanjem uoči američke sezone putovanja

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima u uslovima rasta sezonske potražnje u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), ograničene ponude i nešto slabijeg američkog dolara.

Cijena barela je na londonskom tržištu porasla 1,06 USD u odnosu na prethodno zatvaranje, na 113,61 USD. Barel je na američkom tržištu poskupio 97 centi i njime se trgovalo po 111,25 USD, prenosi SEEbiz.

Cijene su na oba tržišta prošle sedmice ostvarile blagi dobitak.

Najveća sezona putovanja u SAD-u tradicionalno počinje vikendom Dana sjećanja krajem maja i završava na Praznik rada u septembru.

Analitičari kažu da uprkos strahovima da bi rast cijena goriva potencijalno mogao smanjiti potražnju, podaci ukazuju na povećanje vozila na američkim ulicama.

Slabiji američki dolar takođe je u ponedjeljak poskupio naftu.

Tržišne dobitke ograničava zabrinutost zbog kineskih napora da zarazu koronavirusa slomi karantinima, čak i u slučaju Šangaja koji bi trebalo ponovo da bude otvoren 1. jun.

Karantini u najvećem svjetskom uvozniku nafte Kini ugrozile su industrijsku proizvodnju i građevinarstvo, što je podstaklo nove korake za jačanje privrede, uključujući prošlosedmično smanjenje stope na hipoteku iznad očekivanja.

Nesposobnost Evropske unije da postigne konačan sporazum o zabrani ruske nafte nakon njene invazije na Ukrajinu koju Moskva naziva “specijalnom operacijom”, takođe je zaustavila znatno veći porast cijena nafte.

U odvojenom izvještaju je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila da je cijena barela korpe nafte njenih članica u petak koštala 114,79 USD i poskupila 2,75 USD u odnosu na prethodni radni dan.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije