fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte pod pritiskom širenja delta soja koronavirusa

Cijene nafte pod pritiskom širenja delta soja koronavirusa

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su se u srijedu na međunarodnim tržištima pod uticajem zabrinutosti zbog širenja delta soja koronavirusa u zemljama najvećim potrošačima energenata, jer bi to moglo da smanji njihovu potražnju.

Na londonskom tržištu cijena barela je u odnosu na prethodno zatvaranje pala 67 centi na 71,74 USD. U Njujorku je barel pojeftinio 86 centi i njime se trgovalo po 68,7 USD, prenosi Hina.

„Zbog širenja delta soja koronavirusa u Kini povećava se zabrinutost, koja snažno pritiska cijene nafte“, saopštili su analitičari banke ING.

Sjedinjene Američke Države (SAD) i Kina, najveći svjetski potrošači nafte, nastoje da suzbiju brzo širenje zaraze delta sojem, a analitičari se pribojavaju da bi eventualna nova ograničenja kretanja mogla smanjiti potražnju za gorivima u vrijeme kada ona tradicionalno raste u obje zemlje.

U Kini je širenje tog soja s obale na gradove u unutrašnjosti podstaklo vlasti da uvedu stroge mjere kako bi epidemiju stavile pod kontrolu.

Očekivani pad američkih zaliha ipak je donekle ograničio pad cijena nafte.

Zalihe sirove nafte u SAD-u pale su 879 hiljada barela u sedmici zaključno s 30. julom. Zalihe benzina smanjene su 5,8 miliona barela, a derivata 717 hiljada barela, pokazuju neslužbeni podaci.

OPEC je objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u utorak iznosila 72,71 USD i bila je 1,18 USD niža u odnosu na prethodni radni dan.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Elektroprivreda šampion, kolo prije kraja obezbijedila trofej

Podgorica, (MINA) - Šahisti nikšićke Elektroprivrede pobjedom protiv Herceg Novog, kolo prije kraja Premijer...