fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte pod pritiskom jačeg dolara i brige zbog prezasićenosti

Cijene nafte pod pritiskom jačeg dolara i brige zbog prezasićenosti

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima zbog jačeg dolara i zabrinutosti zbog prekomjernih isporuka, nakon što je objavljeno da bi proizvođači iz Persijskog zaliva mogli da prekinu dobrovoljna smanjenja proizvodnje.

Na londonskom tržištu barelom se trgovalo po 46 centi nižoj cijeni u odnosu na prethodno zatvaranje, od 40,34 USD. Na američkom tržištu cijena barela oslabila je 39 centi i iznosila 37,80 USD, prenosi SEEbiz.

“Jačanje američke valute pritislo je cijene sirove nafte, kao i mogućnost povećane proizvodnje u julu iz Saudijske Arabije, Kuvajta, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Omana”, kazao je analitičar UBS-a, Giovanni Staunovo.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC), Rusija i drugi proizvođači, grupa poznata pod nazivom OPEC+, u subotu je dogovorila produženje rekordnih smanjenja od 9,7 miliona barela dnevno do kraja jula.

Nego, kasnije je Saudijska Arabija saopštila da Kuvajt i Ujedinjeni Arapski Emirati neće sudjelovati u smanjenima od 1,18 miliona barela dnevno, kolika su trenutna smanjenja OPEC-a+, iznad dogovorenog nivoa.

Vodeća članica OPEC-a, Saudijska Arabija, pozvala je učesnike da osiguraju implementaciju obećanih smanjenja proizvodnje.

Azerbejdžan je u utorak objavio da je u maju svoje obaveze ispunio više od 98 odsto.

Kazahstan je saopštio da nije ispunio svoju kvotu smanjenja za maj, ali namjerava to da nadoknadi u sljedećim mjesecima.

Pojavila se i zabrinutost da bi nedavne naznake poboljšanja potražnje mogle podstaći povećanu ponudu proizvođača izvan OPEC-a.

“Zdrav nivo cijena mogao bi vratiti neograničenu proizvodnju iz drugih zemalja, poput Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kanade. A ako se proizvodnja tamo poveća, cijene će naravno doći pod pritisak”, rekao je iz Rystad Energy, Bjornar Tonhaugen.

Goldman Sachs je povećao svoju procjenu cijene barela na londonskom tržištu u ovoj godini na 40,40 USD, a na američkom na 36 USD, ali upozorio da bi cijene vjerovatno mogle pasti u narednim sedmicama zbog neizvjesnosti potražnje i povećanih zaliha.

Cijenama je nešto podrške stiglo nakon vijesti da je Libijska nacionalna naftna korporacija zatražila zatvaranje naftnog polja Sharara, samo nekoliko sati nakon što su započeli radovi održavanja, jer su na to područje ušle naoružane grupe.

U posebnom izvještaju OPEC je objavila da je cijena barela referentne korpe proizvoda njenih članica u ponedjeljak iznosila 38,89 USD, što znači da je porasla za 2,06 USD u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Najčitanije