fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte pod pritiskom ekonomske neizvjesnosti

Cijene nafte pod pritiskom ekonomske neizvjesnosti

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima nakon plusa u dva prethodna trgovinska dana, pod pritiskom nesigurnih globalnih ekonomskih izgleda i snažnijeg dolara.

Cijena barela sirove nafte pala je na londonskom tržištu 70 centi na 82,03 USD, a na američkom 65 centi na 78,11 USD, prenosi Hrportfolio.

Jači dolar naftu čini skupljom za vlasnike drugih valuta i obično odražava smanjenu sklonost investitora prema riziku.

Podršku cijenama nafte pružao je optimizam investitora da će putovanja tokom praznika u Kini povećati potražnju za gorivima te očekivanja prošlosedmičnog pada zaliha sirove nafte u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Nedobrovoljna i planirana smanjenja snabdijevanja takođe osiguravaju potporu cijenama nafte. Izvoz nafte iz sjevernog Iraka vjerovatno se neće uskoro ponovno pokrenuti ni nakon mjesec zastoja, a grupa proizvođača OPEC+ u maju počinje dobrovoljne rezove.

Ipak, investitore na oprezu drži potencijalno dalje povećanje kamatnih stopa centralnih banaka, u Sjedinjenim Državama, Britaniji i EU, kojima se želi obuzdati inflacija, a to usporava ekonomski rast i smanjuje potražnju za energijom.

Očekuje se da će Fed, Bank of England i Evropska centralna banka na svojim sljedećim sastancima povisiti kamatne stope. Fed se sastaje 2. i 3. maja.

Trgovci očekuju objavljivanje podataka industrijske grupe Američkog instituta za naftu o stanju zaliha u SAD-u.

OPEC je objavio da je cijena barela korpe nafte njegovih članica u ponedjeljak porasla 44 centa, na 82,3 USD.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije