fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte pale prema 79 USD

Cijene nafte pale prema 79 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 79 USD, nakon što su vodeći proizvođači odložili sastanak o proizvodnoj politici, raspirivši strahovanja da će zbog slabe potražnje morati dodatno da smanje snabdijevanje.

Na londonskom tržištu cijena barela je nakon podna bila niža 3,39 USD nego na prethodnom zatvaranju trgovine i iznosila je 79,06 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 3,26 USD nižoj cijeni, od 74,51 USD.

Trgovce je u srijedu zatekla objava Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njihovih saveznika da odlažu sastanak o proizvodnoj politici za četiri dana, odredivši kao novi datum 30. novembar, prenosi Hina.

Razlog odlaganja nije naveden.

Bloomberg News objavio je da bi sastanak OPEC+ mogao biti odložen nakon što je Saudijska Arabija izrazila nezadovoljstvo proizvodnjom u drugim članicama.

Prije odlaganja, analitičari su bili prognozirali da će grupa vjerovatno produžiti dogovor o smanjenom snabdijevanju na narednu godinu ili objaviti da će na tržište izbacivati još manje barela.

“OPEC i njegovi saveznici moraju produžiti dogovor i dodatno smanjiti snabdijevanje”, smatra John Evans iz brokerske kuće PVM.

OPEC-ov tehnčki panel pozvao je ove sedmice istaknutog trgovca i prikazao mu prezentaciju koja skicira sumorne izglede za potražnju, napominje Reuters.

OPEC je odvojeno objavio da je barel korpe nafte njegovih članica u utorak poskupio 31 cent na 84,75 USD.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije