fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte pale prema 59 USD

Cijene nafte pale prema 59 USD

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 59 USD, nakon što su najnoviji podaci iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) pokazali neočekivano veliki rast zaliha.

Na londonskom tržištu cijena barela u utorak je pala 47 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 59,23 USD, prenosi HRportfolio.

Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 56 centi nižoj cijeni od 53,92 USD.

Trgovci su se fokusirali na izvještaj Američkog instituta za naftu (API) koji je pokazao rast zaliha sirove nafte prošle sedmice za 4,5 miliona barela.

Analitičari su očekivali upola manji rast.

Značajniji pad cijena zakočile su naznake da Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) razmatra mogućnost značajnijeg ograničenja snabdijevanja od trenutno važećih 1,2 miliona barela dnevno kada se uključi i grupa nezavisnih proizvođača predvođena Rusijom.

Razlog za razmatranje te opcije je zabrinutost zbog progonoza o slabom rastu potražnje u sljedećoj godini.
Neki analitičari sumnjaju da OPEC ima prostora za dodatno ograničenje snabdijevanja.

Kako se navodi u bilješci holandske banke ING, biće teško nagovoriti članice da dodatno, i to značajno, smanje snabdijevanje, posebno kada se ima u vidu da neke među njima nijesu pretjerano revne ni u realizaciji već dogovorenog ograničenja.

OPEC i saveznici raspravljaće o važećem sporazumu 5. i 6. decembra u Beču.

Trgovci ističu da raspoloženje na tržištu podržava i ublažavanje trgovinskih napetosti između Kine i SAD-a, dvije vodeće svjetske ekonomije i naftna potrošača.

Američki predsjednik Donald Trump kazao je ranije da napori da se okonča trgovinski sukob sa Kinom dobro napreduju, a njegovu ocjenu potvrdio je i kineski ministar vanjskih poslova Le Yucheng.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela korpe nafte njegovih članica iznosila 59,78 USD, što znači da je porasla 28 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Najčitanije

Elektroprivreda šampion, kolo prije kraja obezbijedila trofej

Podgorica, (MINA) - Šahisti nikšićke Elektroprivrede pobjedom protiv Herceg Novog, kolo prije kraja Premijer...