fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte pale prema 37 USD

Cijene nafte pale prema 37 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 37 USD, jer se trgovci pribojavaju da će sve strožije protivpandemijske mjere u Evropi uticati na potražnju, a brine ih i neizvjesnost pred američke predsjedničke izbore.

Na londonskom tržištu cijena barela je pala 80 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 37,18 USD. Na američkom tržištu barel je pojeftinio 93 centa i njime se trgovalo po 34,86 USD.

Evropske zemlje ponovo uvode mjere zatvaranja kako bi zakočile širenje Covida-19 koje je u prethodnih mjesec ubrzalo, prenosi Hina.

“Raširenost mjera zatvaranja i udio zemalja koje ih uvode u ukupnoj potražnji za naftom, u određenoj će mjeri oštetiti potražnju, poremetiti odnos ključnih pokazatelja i dodatno opteretiti ionako krhko tržište”, rekla je analitičarka Rystad Energya, Paola Rodriguez Masiu.

Globalni trgovci naftom očekuju dalje uništavanje potražnje, iako se prilično razlikuju u procjenama.

Vitol tako očekuje zimsku potražnju od 96 miliona barela dnevno, dok Trafigura predviđa da će pasti na 92 miliona barela dnevno ili ispod te vrijednosti.

Pažnju čitave svjetske javnosti trenutno zaokuplja tijesna trka dvojice kandidata na američkim predsjedničkim izborima, koji će biti održani u utorak, a neizvjesnost muči investitore.

“Američki predsjednički izbori potisnuće zabrinutost za odnos ponude i potražnje u drugi plan i trgovci će najprije pratiti reakciju tržišta rizika na njihov ishod”, napisao je u bilješci klijentima Harry Tchilinguirian iz BNP Paribasa.

Prethodnih sedmica ulagače je brinula i veća ponuda, zbog naglog skoka proizvodnje nafte u Libiji, na oko 800 hiljada barela dnevno.

U poređenju s prethodnih nekoliko dana porasla je više od 100 hiljada barela dnevno, saopštio je u subotu jedan libijski izvor.

Odvojeno istraživanje Reutersa pokazalo je da je u oktobru porasla i proizvodnja članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) u cjelini, četvrti mjesec zaredom.

OPEC i njegovi partneri, uključujući Rusiju, trenutno smanjuju proizvodnju za oko 7,7 miliona barela dnevno, kako bi podržali cijene.

Krajem ovog i početkom narednog mjeseca razgovaraće o proizvodnoj politici i analitičari očekuju da će odložiti planirano povećanje proizvodnje.

“Da bi se spriječio dalji pad cijena potrebna je odlučna i koordinirana objava i akcija OPEC+”, smatra Eugen Weinberg iz Commerzbanka.

OPEC je na svojoj internet stranici objavio da je cijena barela sirove nafte iz korpe njegovih članica u petak iznosila 36,5 USD, što znači da je pala 62 centa u odnosu na prethodni radni dan.

Najčitanije

Elektroprivreda šampion, kolo prije kraja obezbijedila trofej

Podgorica, (MINA) - Šahisti nikšićke Elektroprivrede pobjedom protiv Herceg Novog, kolo prije kraja Premijer...