fbpx
18 C
Podgorica
September 26, 2022.
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte pale prema 101 USD

Cijene nafte pale prema 101 USD

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima prema 101 USD, jer trgovci strahuju da će agresivan odgovor centralnih banaka na inflaciju i podizanje kamatnih stopa oslabiti svjetsku ekonomiju i potražnju za gorivom.

Na londonskom tržištu je cijena barela u ugovorima s rokovima isporuke u oktobru bila niža 3,9 USD u odnosu na zatvaranje u ponedjeljak i iznosila je 101,19 USD. U ponedjeljak je zaključila trgovinu u plusu 4,1 USD.

Aktivnije se trgovalo ugovorima s rokovima isporuke u novembru u kojima je cijena barela bila niža 3,24 odsto i iznosila je 99,59 USD, prenosi Hina.

Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 2,89 USD nižoj cijeni, od 94,12 USD. U ponedjeljak je zaključio trgovinu u plusu 3,95 USD.

Tržišta su se fokusirala na prošlosedmičnu najavu Saudijske Arabije da bi Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici mogli smanjiti proizvodnju, paralelno pojačanom snabdjevanju iz Irana u slučaju uspjeha pregovora o iranskom nuklearnom programu, rekli su izvori.

U utorak se pažnja ponovo preusmjerila na centralne banke i njihovo obuzdavanje inflacije.

Inflacija je u mnogim velikim ekonomijama blizu dvocifrenog nivoa koji nije viđen gotovo pola vijeka. Kako bi obuzdala rast cijena, američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed) već je osjetno zaoštrila monetarnu politiku, a njenim stopama sprema se krenuti i Evropska centralna banka (ECB).

Više kamatne stope mogle bi ograničiti ekonomski rast i pritisnuti potražnju za gorivom.

“Ekonomski rast će biti i dalje spor s obzirom na agresivnu monetarnu politiku Feda. Ulagači sada čekaju na mjesečne podatke o zapošljavanju koji će biti objavljeni u petak”, rekao je Kunal Sawhney iz Kalkine Groupa.

Analitičar UBS-a Giovanni Staunovo kazao je da je okidač za nagli pad cijena bila objava iračkog državnog trgovca naftom SOMO da oružani sukobi u Bagdadu, najteži u proteklih nekoliko godina, ne utiču na izvoz nafte.

SOMO je poručio i da može preusmjeriti više nafte u Evropu bude li potrebno.

Dodatni pritisak na cijene stvorio je i ruski proizvođač nafte Gazprom Neft porukom da planira udvostručiti proizvodnju na polju Zhagrin u zapadnom Sibiru, na više od 110 hiljada barela dnevno.

Trgovci će pažljivo pratiti i sastanak Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika, nakon prošlosedmične najave Saudijske Arabije da bi vodeći proizvođači mogli smanjiti proizvodnju.

U odvojenom izvještaju OPEC je objavio da je barel korpe nafte njegovih članica u ponedjeljak poskupio 96 centi, na 104,85 USD.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije