fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte pale ispod 90 USD

Cijene nafte pale ispod 90 USD

London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte kliznule su u četvrtak na međunarodnim tržištima na 90 USD pod pritiskom nagađanja da bi američka centralna banka zbog tvrdokorne inflacije mogla odgoditi sniženje kamatnih stopa, što bi zakočilo privredu i potražnju za energentima.

Na londonskom tržištu je cijena barela nakon podne bila niža 44 centa nego na zatvaranju trgovine u srijedu i iznosila je 90,04 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 58 centi nižoj cijeni, od 85,63 USD, prenosi SEEbiz.

Trgovci su se fokusirali na blago ubrzanje inflacije u SAD-u u martu i znakove u centralnoj banci da će obuzdavanje rasta cijena tražiti duži period viših troškova zaduživanja nego što se očekivalo, prema zapisniku s prošle sjednice.

Investitori koji su do sada očekivali da će ih Fed sniziti u junu pomaknuli su taj rok na septembar, budući da je stopa inflacije i u martu bila viša nego što se očekivalo, treći mjesec zaredom.

Duži period visokih kamatnih stopa mogao bi oslabiti ekonomski rast i zakočiti naftnu potražnju.

Raspoloženje na tržištu prigušio je nagli rast zaliha u SAD-u u prošloj sedmici, više od pet miliona barela, i podignuta procjena rasta američke proizvodnje u ovoj godini.

Pojačana ponuda nezavisnih proizvođača i značajni rezervni kapaciteti članica Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) trebalo bi tokom godine, uz mogući negativan uticaj inflacije na potražnju, podstaći špekulacije s padom cijena, smatra Vikas Dwivedi iz Macquarieja.

“Mislimo da će biti teško održati cijenu u Londonu iznad 90 USD u drugoj polovini godine, ako geopolitički poremećaji stvarno ne poremete snabdjevanje”, dodao je Dwivedi.

Bliski istok čeka najavljeni iranski odgovor na izraelski vazduhoplovni napad na iranski konzulat u Siriji u kojem je poginulo nekoliko visokih vojnih zvaničnika i diplomata.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije