fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte pale ispod 90 USD

Cijene nafte pale ispod 90 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u ponedjeljak ispod 90 USD, budući da su ulagače umirile poruke nakon iranskog odgovora na izraelski napad na konzulat u Siriji, stišavši strah od eskalacije sukoba i prijetnje snabdijevanju.

Na londonskom tržištu je nakon podna cijena barela s rokom isporuke u junu bila niža 81 cent nego na zatvaranju trgovine na kraju prošle sedmice i iznosila je 89,64 USD. Na američkom tržištu barelom s rokom isporuke u maju trgovalo se po 69 centi nižoj cijeni, od 84,97 USD.

Trgovci su još od prošle sedmice očekivali najavljeni odgovor Teherana na izraelski napad na iranski konzulat u Siriji početkom mjeseca, prenosi Hrportfolio.

Iran je odgovorio u noći sa subote na nedjelju napadom dronovima i projektilima koje je izraelski protivraketni sistem presreo, uz tek minimalnu štetu. Teheran je objavio da je odgovor time završen, a američki predsjednik Joe Biden saopštio je da Sjedinjene Američke Države (SAD) neće učestvovati u mogućem izraelskom odgovoru.

Poruke su stišale strah od regionalnog sukoba koji bi uticao na isporuke nafte s Bliskog istoka, naveli su analitičari.

“Izjava Irana da odgovor smatra završenim snizila je geopolitičku temperaturu”, rekao je analitičar Kplera, Viktor Katona, dok je John Evans iz PVM-a naglasio da je Teheran “telegrafski” najavio napad, što je gotovo bez presedana u istoriji.

Iran proizvodi više od tri miliona barela nafte dnevno i spada među vodeće proizvođače u Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEC).

“Ako kriza ne eskalira do tačke poremećaja u snabdijevanju, s vremenom će prevagnuti rizik od pada cijena nafte, ali tek kada se pokaže da je Izrael odabrao odmjereni odgovor”, rekla je Amrita Sen iz Energy Aspectsa.

OPEC je odvojeno objavio da je cijena barela korpe nafte njegovih članica u petak bila gotovo nepromijenjena i iznosila je 90,77 USD.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije