fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte pale ispod 73 USD

Cijene nafte pale ispod 73 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima ispod 73 USD, uoči sastanka vodećih proizvođača koji se, prema tvrdnjama izvora, spremaju da potvrde planirano povećanje snabdijevanja.

Na londonskom tržištu cijena barela je oslabila 51 cent u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 72,9 USD. U Njujorku se barelom trgovalo po 56 centi nižoj cijeni, od 68,65 USD, prenosi Hina.

Pažnja tržišta usmjerena je na današnji sastanak Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika, koji bi trebalo da razmotre proizvodnu politiku nakon poziva Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u avgustu da povećaju snabdijevanje kako bi podržali oporavak svjetske ekonomije od koronakrize.

OPEC+ je već prije apela odlučio da poveća proizvodnju od avgusta do decembra za ukupno dva miliona barela dnevno. Iz neimenovanih izvora saznaje se da će danas vjerovatno potvrditi taj dogovor, uprkos pritisku SAD-a da povećanje bude opsežnije.

“Čini se da će se držati plana s prošlog sastanka”, rekao je za Reuters izvor iz OPEC+.

Ni analitičar OANDA-e, Craig Erlam, ne očekuje promjene u OPEC-ovoj politici.

“Iznenadilo bi me kada bi u ovom trenutku nešto promijenili, uprkos pritiscima Bijele kuće, s obzirom na trenutni nivo cijena, potražnju i neizvjesne izglede”, rekao je Erlam.

Cijene pritiska i strah da će nestanak struje i poplave u američkog saveznoj državi Luizijani, nakon uragana Ida, smanjiti potražnju rafinerija za sirovom naftom.

Uragan četvrte kategorije zahvatio je u nedjelju SAD, nakon čega je zatvoreno najmanje 94 odsto proizvodnje nafte i plina u Meksičkom zalivu.

Na američkoj strani zaliva obustavljena je proizvodnja oko 1,72 miliona barela nafte dnevno.

Ida je izazvala i katastrofalnu štetu u elektrodistribucionoj mreži Luizijane.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 71,88 USD, što znači da je porasla 40 centi u odnosu na prethodni radni dan.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Lovćen pobjednik Kupa

Podgorica, (MINA) - Rukometaši Lovćena pobjednici su Kupa Crne Gore. Lovćen, koji je ove sezone...