fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte pale ispod 63 USD

Cijene nafte pale ispod 63 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima ispod 63 USD, reagujući na pripreme kompanija u Teksasu za pokretanje proizvodnje na naftnim i plinskim poljima koja su bila zarobljena ledom.

Na londonskom tržištu cijena barela je pala 1,16 USD u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 62,77 USD. U Njujorku se barelom trgovalo po 1,42 USD nižoj cijeni, od 59,1 USD.

Stotine hiljada ljudi u Teksasu bilo je ove sedmice bez struje i grijanja zbog talasa hladnoće, koji je obustavio i proizvodnju nafte i plina i preradu u rafinerijama, prenosi Hina.

Zbog neuobičajeno niskih temperatura, dnevna proizvodnja sirove nafte u saveznoj američkoj državi koja proizvodi najviše nafte i u široj regiji Velikih ravnica, smanjena je četiri miliona barela, procjenjuju analitičari.

Snabdijevanje strujom i vodom polako se normalizuje i kompanije očekuju da će početi pripreme za nastavak proizvodnje.

“Tržište je bilo zrelo za korekciju, a naznake da se snbdijevanje strujom i energentima u Teksasu polako normalizuje bile su potreban okidač”, rekla je Vandana Hari iz firme Vanda Insights.

Cijene nafte pale su uprkos neočekivanom snažnom padu zaliha sirove nafte u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u prošloj sedmici, prije hladnog talasa, za čak 7,3 miliona barela, prema izvještaju američke vlade.

Trgovci prate i naznake promjena u američko-iranskim odnosima nakon što je u Bijelu kuću ušao Joe Biden.

SAD su u četvrtak objavile da su spremne da razgovaraju s Iranom o povratku dvije zemlje u sporazum o iranskom nuklearnom programu iz 2015. godine.

Iako bi zatopljavanje odnosa moglo otvoriti mogućnost poništavanja američkih sankcija na iransku naftu, koje je uveo kabinet Donalda Trumpa, analitičari procjenjuju da se to vjerovatno neće dogoditi tako skoro.

Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) na svojoj internet stranici objavila da je cijena barela referentne korpe nafte njenih članica u četvrtak iznosila 63,43 USD, što znači da je porasla 39 centi u odnosu na prethodni radni dan.

Najčitanije

Elektroprivreda šampion, kolo prije kraja obezbijedila trofej

Podgorica, (MINA) - Šahisti nikšićke Elektroprivrede pobjedom protiv Herceg Novog, kolo prije kraja Premijer...