fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte pale ispod 44 USD

Cijene nafte pale ispod 44 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod 44 USD, jer su trgovce zabrinuli pad potražnje za benzinom u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i naznake slabog oporavka ekonomije od posljedica pandemije Covida-19.

Na londonskom tržištu cijena barela nafte pala je jedan USD u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 43,43 USD. U skoro istom je iznosu smanjena i na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 40,49 USD.

Trgovce je zabrinuo podatak da je američka potražnja za benzinom pala u prošloj sedmici na 8,78 miliona barela dnevno, s 9,15 miliona barela u sedmici ranije, a smanjena je i potrošnja ostalih derivata, pokazali su u srijedu podaci američkog Ministarstva energetike.

“Upravo su ti podaci možda privukli pažnju trgovaca koji su kupovali naftu u posljednje vrijeme, a smjer nije promijenila ni činjenica da su američki berzanski indeksi dočekali zatvaranje na novom rekordnom nivou”, rekao je Tamas Varga iz brokerske kuće PVM.

Analitičari upozoravaju da bi potražnju za sirovom naftom mogli ograničiti i uobičajeni radovi na održavanju rafinerija i kraj ljetne sezone vožnje.

Cijene su na američkom tržištu pod pritiskom i jer su američke rafinerije odlučile da u narednim mjesecima, radi održavanja, zatvore puno rafinerija, što će nesumnjivo uticati na potražnju za sirovom naftom.

U očekivanju uragana Laura zatvoren je niz rafinerija, a stopa iskorišćenosti njihovih kapaciteta pala je za 5,3 procentnih poena, na 76,7 odsto, objavila je vlada.

“Ti faktori najavljuju sezonski uslovljeni pad aktivnosti prerade u rafinerijama i rast zaliha u septembru”, dodao je Stephen Innes iz AxiCorpa.

Zabrinutost trgovaca pojačao je i izvještaj koji je pokazao da je u privatnom sektoru u SAD-u, u avgustu, neto zaposleno manje novih radnika nego što se očekivalo.

Značajniji pad cijena zakočila je i tvrdnja Iraka da od Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika ne pokušava ishoditi izuzeće od dogovorenog smanjenja proizvodnje u prvom tromjesečju naredne godine.

Irak je poručio i da bi mogao zatražiti dodatna dva mjeseca, do kraja novembra, za značajnije smanjenje proizvodnje kojim bi trebalo da nadoknadi prekoračenje dodijeljene kvote iz sporazuma OPEC+.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u srijedu iznosila 45,03 USD, što znači da je pala 27 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Najčitanije

PES predao listu za izbore u Andrijevici

Podgorica, (MINA) – Pokret Evropa sad (PES) predao je Opštinskoj izbornoj komisiji (OIK) Andrijevice...