fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte oštro pale zbog nove varijante koronavirusa

Cijene nafte oštro pale zbog nove varijante koronavirusa

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte na svjetskim tržištima pale su i prošle sedmice, pete zaredom, jer se trgovci plaše da bi nova varijanta koronavirusa mogla izazvati ponovno zatvaranje ekonomija, a time i pad potražnje za tim energentom.

Cijena barela na londonskom tržištu pala je oko osam odsto na 72,72 USD, dok je u Njujorku barel pojeftinio 10,4 odsto na 68,15 USD, prenosi Hina.

To je peta sedmica zaredom kako su cijene pale, što nije zabilježeno još od marta prošle godine. To je posljedica oštrog pada u petak, nakon vijesti o pojavi nove varijante koronavirusa, nazvane omikron.

Samo u petak cijene barela potonule su više od 11 odsto, što je njihov najveći dnevni pad od aprila prošle godine i zaronile na najniže vrijednosti u više od dva mjeseca.

Sve do petka činilo se da bi cijene nafte mogle prekinuti četverosedmični negativni niz, no u petak su cijene barela potonule više od deset USD, jer je tržište uzdrmala vijest da je u Južnoafričkoj Republici identifikovana nova varijanta koronavirusa s velikim brojem mutacija.

Strahuje se da bi omikron varijanta mogla biti otporna na vakcine i zaraznija od dosadašnjih varijanti virusa.

Zbog toga su mnoge zemlje, uključujući Evopsku uniju (EU), Veliku Britaniju, Sjedinjene Američke Države (SAD) i Brazil, najavile pooštrene kontrole na putovanja iz šest zemalja južne Afrike.

To je uznemirilo ulagače koji su ionako bili zabrinuti zbog brzog širenja koronavirusa u Evropi i ponovnog lockdowna u nekim zemljama, kao što je Austrija.

Sve to moglo bi usporiti oporavak ekonomije od koronakrize i izazvati pad potražnje za naftom.

„Tržište je u cijene ugradilo najgori mogući scenario u kojem bi ta varijanta virusa izazvala oštar pad potražnje”, kazao je direktor u firmi Mizuho, Bob Yawger.

Prije petka, u fokusu trgovaca bili su napori velikih potrošača nafte da spriječe dalji rast cijena “crnog zlata”.

SAD je odlučio da na tržište plasira naftu iz rezervi u koordinaciji s Japanom, Južnom Korejom, Kinom, Indijom i Velikom Britanijom.

Puštanje u promet nafte iz rezervi vjerovatno će rezultirati značajno većom ponudom u narednim mjesecima, rekao je izvor u Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEC) na osnovu analize stručnjaka.

“OPEC-ova inicijalna procjena o koordinisanom plasmanu rezervi i iznenadna pojava nove varijante koronavirusa izazivaju ozbiljnu zabrinutost za ekonomski rast i za odnos ponude i potražnje u narednim mjesecima”, rekao je analitičar PVM-a Tamas Varga.

U takvoj je situaciji teško prognozirati ishod sastanka OPEC-a i saveznika tog kartela na početku decembra, na kojemu bi trebalo da se razgovara o eventualnom prilagođavanju plana povećanja proizvodnje u januaru i narednim mjesecima, za 400 hiljada barela dnevno.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Zastoj Termoelektrane koštaće oko 65 miliona

Nikšić, (MINA-BUSINESS) - Elektroprivredi (EPCG) će, kada Termoelektrana (TE) Pljevlja bude van pogona naredne...