fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte oslabile

Cijene nafte oslabile

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte su na međunarodnim tržištima u četvrtak blago oslabile, nakon što su uticaj slabijeg dolara nadjačali službeni podaci o rastu američkih zaliha i naglo širenje pandemije.

Cijena barela sirove nafte na londonskom tržištu oslabila je devet centi u odnosu na prethodno zatvaranje na 44,2 USD. U Njujorku se barelom trgovalo po pet centi nižoj cijeni od 41,85 USD.

Indeks američkog dolara prema korpi drugih valuta bio je blizu najniže vrijednosti od početka marta, prenosi Hina.

Slabiji dolar obično podstiče kupovinu robe u dolarima koje postaju jeftinije za vlasnike drugih valuta.

“Prava podrška cijenama dolazi od slabog dolara, što pomaže fizičkoj potražnji za naftom”, rekao je Tamas Varga iz naftnog posrednika PVM.

No, povećanje američkih zaliha nafte pritisnulo je cijene.

“Američke zalihe sirove nafte i derivata porasle su u prošloj sedmici iznad očekivanja, dok je istovremeno potražnja za gorivima skliznula”, saopštila je u srijedu američka Vlada.

Nagli rast broja zaraženih koronavirusom počinje pogađati i američku potrošnju.

Broj zaraženih u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) se u četvrtak približio cifri od četiri miliona, s više od 2,6 hiljada novih slučajeva prosječno svakog sata, što je najviša stopa rasta u svijetu.

Barclays je u četvrtak saopštio da bi cijene nafte mogle u kratkom roku doživjeti korekciju ako uspori oporavak potražnje za gorivima, posebno u SAD-u.

Banka procjenjuje da će cijena barela na londonskom tržištu u ovoj godini prosječno iznositi 41 USD, a na američkom 37 USD.

Odnosi SAD-a i Kine dodatno su se pogoršali i povećali neizvjesnost na tržištu, nakon što je Vašington Pekingu odredio rok od 72 sata da zatvori konzulat u Hjustonu zbog optužbi za špijunažu.

Kinesko Ministarstvo vanjskih poslova saopštilo je da je američki potez “ozbiljno naštetio” odnosima dvije zemlje i da će Kina morati da odgovori.

U odvojenom izvještaju Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je da je cijena barela referentne korpe nafte njenih članica u srijedu iznosila 44,24 USD, što je skoro nepromijenjeno u odnosu na prethodni trgovinski dan.
(kraj) jlb

Najčitanije