fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte oslabile

Cijene nafte oslabile

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte oslabile su u petak na međunarodnim tržištima, ali ostaju na putu sedmičnog dobitka, zahvaljujući uvođenju novih programa vakcinisanja protiv koronavirusa, što je podstaklo nade da će se potražnja za gorivom na godinu oporaviti.

Na londonskom tržištu cijena je pala 19 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 50,06 USD. Na američkom tržištu barel je bio u minusu 11 centi i njime se trgovalo po 46,67 USD, prenosi Hina.

Obećavajuća ispitivanja vakcine pomogla su da se smanji pesimizam u uslovima rekordnog povećanja broja novozaraženih i smrtnih slučajeva širom svijeta.

Velika Britanija je počela vakcinisanje ove sedmice, a Sjedinjene Američke Države (SAD) bi mogle krenuti već narednog vikenda.

Kanada je u srijedu odobrila svoju prvu vakcinu, a prva vakcinisanja mogla bi krenuti početkom naredne sedmice.

“Čini se da optimizam zbog vakcine ne popušta, podstaknut dozvolama koja dobijaju i hitnim prvim vakcinisanjima na ključnim tržištima”, rekla je analitičarka Rystad Energya, Paola Rodriguez-Masiu.

Spoljni savjetnici američke Uprave za hranu i ljekove izglasali su odobrenje za hitnu upotrebu Pfizerove vakcine, otvarajući put agenciji da odobri vakcinisanje nacije koja je zbog tog virusa izgubila više od 285 hiljada života.

Veliki skok američkih zaliha sirove nafte u prošloj sedmici je poslužio kao podsjetnik da i dalje ima dovoljno zaliha, ali sve je to ostalo u drugom planu.

“Dugo očekivano uvođenje programa vakcinisanja premašilo je uticaj rastućih američkih zaliha nafte”, rekao je Stephen Brennock iz PVM-a.

Naznake jake azijske potražnje takođe su podstakle tržište. Najveća indijska rafinerija objavila je da je svih njenih devet postrojenja prvi put od početka godine radilo sa stoprocentnim kapacitetima.

OPEC je na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela sirove nafte iz korpe njegovih članica u četvrtak iznosila 48,87 USD, što znači da je porasla 56 centi u odnosu na prethodni radni dan.

Najčitanije