fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte nepromijenjene usljed sniženih prognoza MMF-a

Cijene nafte nepromijenjene usljed sniženih prognoza MMF-a

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte zadržale su se u srijedu na međunarodnim tržištima na 85 USD nakon što je Međunarodni monetarni fond (MMF) snizio prognozu rasta svjetske ekonomije.

MMF je neutralizovao bojazni od približavanja uragana Michael Meksičkom zalivu i američkih sankcija iranskom naftnom sektoru, prenosi Hrportfolio.

Na londonskom tržištu cijena barela ostala je nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 85 USD, a trgovanje je zaključila u plusu 1,09 USD.

Značajnijih promjena u cijeni nije bilo ni na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 74,91 USD.

Zbog približavanja uragana Michael Meksičkom zalivu u američkom dijelu zatvoreno je skoro 40 odsto proizvodnih kapaciteta.

Smanjen je i iranski izvoz u očekivanju američkih sankcija koje stupaju na snagu 4. novembra.

Fiona Cincotta iz City Indexa kazala je da će uragan vjerovatno mimoići glavne proizvodne kapacitete.

“Cijene nafte trenutno su se stabilizovale – između stvarne i metaforičke oluje. Uragan Michael jača kako se približava Meksičkom zalivu, ali će vjerojatno proći mimo glavnih proizvodnih područja. Sa druge strane, od sankcija iranskoj nafti dijele nas samo sedmice”, navela je Cincotta.

Prema podacima o rasporedu utovara tankera i izvoru iz industrije, iranski izvoz nafte dodatno je smanjen u prvoj sedmici oktobra, sa obzirom na to da kupci traže alternative uoči stupanja na snagu američkih sankcija,

Protivteža zabrinutosti za snabdijevanje bio je najnoviji izvještaj MMF-a, prema kojem su prognoze globalnog ekonomskog rasta u ovoj i narednoj godini snižene za po 0,2 odsto na 3,7 odsto.

Snižene prognoze smanjile su zabrinutost da bi paralelno mogla da uspori i potražnja za naftom.

Iz MMF-a su poručili da trgovinski ratovi i rastuće uvozne carine uzimaju danak u međunarodnoj trgovini, dok se ekonomije u razvoju bore sa teškim finansijskim uslovima i odlivom kapitala.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je da je cijena barela referentne korpe njene nafte u utorak iznosila 83,17 USD, što znači da je porasla 1,29 USD u odnosu na prethodni dan.

Najčitanije

berza

Pad indeksa i rast prometa na berzi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Neznatan pad oba indeksa i rast prometa obilježili su na Montenegroberzi...