fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte najviše u više od godinu

Cijene nafte najviše u više od godinu

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima sedmi radni dan zaredom, na najviši nivo od kraja januara prošle godine, zahvaljujući smanjenju ponude velikih proizvođača i optimizmu u vezi sa oporavkom potražnje.

Na londonskom tržištu cijena barela porasla je 41 cent u odnosu na prethodno zatvaranje na 60,97 USD. U Njujorku se povećala 28 centi na 58,25 USD, prenosi Hina.

“Najnoviji skok cijena pripisujemo prije svega faktorima s finansijskog tržišta, poput značajnog optimizma investitora i ponovnog slabljenja američkog dolara, pa očekujemo korekciju cijena”, naveli su analitičari Commerzbanka u svojoj bilješci.

Dolar je pao 0,4 odsto u odnosu na korpu valuta, čime robe izražene u dolarima postaju privlačnije za imaoce drugih valuta.

Najveća izvoznica, Saudijska Arabija, smanjila je ponudu u februaru i martu, uz prisutne rezove članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika, što je podstaklo procjene deficita u snabdijevanju u ovoj godini.

“Osim toga, proizvodnja libijske nafte je pala na 1,04 miliona barela dnevno, u odnosu na 1,3 miliona krajem prošle godine, zbog trajnog protesta čuvara naftnih postrojenja”, saopštio je u ponedjeljak libijski izvor.

Kao naznaka ne tako hitrog povratka iranskih barela na tržište, izgleda da su Teheran i Vašington zapeli na mrtvoj tački zbog rezolucije o sankcijama protiv te članice OPEC-a.

Investitori takođe polažu nade u oporavak potražnje podstaknut vakcinisanjem svjetske populacije, dok je slab dolar povećao cijenu robe.

Investitori s pažnjom prate američke podatke o zalihama u prošloj sedmici, a očekuju se i službeni podaci američke Vlade.

Odvojeno je OPEC na svojoj internet stranici objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 59,58 USD, što znači da je porasla 66 centi u odnosu na prethodni radni dan.

Najčitanije

Elektroprivreda šampion, kolo prije kraja obezbijedila trofej

Podgorica, (MINA) - Šahisti nikšićke Elektroprivrede pobjedom protiv Herceg Novog, kolo prije kraja Premijer...