fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte najviše u tri mjeseca

Cijene nafte najviše u tri mjeseca

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte skočile su u utorak u Londonu na najviši nivo od marta, uz podršku rasta očekivanja povećane potražnje za gorivom tokom ljetne sezone putovanja u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 1,48 USD u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila 70,8 USD. U ranijoj trgovini dostigla je najvišu vrijednost tokom radnog dana nakon 8. marta od 71 USD.

Na američkom tržištu barel je poskupio 1,87 USD u odnosu na zatvaranje u petak i njime se trgovalo po 68,19 USD, prenosi Hina.

Podrška cijenama stigla je od kineskih podataka da su fabričke aktivnosti u maju porasle po najvišoj stopi u ovoj godini.

“Iako postoje zabrinutosti zbog strožih ograničenja povezanih s Covidom-19 širom Azije, čini se da je tržište više fokusirano na priču o pozitivnoj potražnji iz SAD-a i dijelova Evrope”, naveli su analitičari ING Economicsa u svojoj bilješci objavljenoj u utorak.

Firma za praćenje GasBuddy objavila je da je američka potražnja za benzinom u nedjelju, tokom vikenda kada pada praznik Dana sjećanja, skočila 9,6 odsto iznad prosjeka u prethodne četiri sedmice, što je najveća sedmična potražnja nakon ljeta 2019. godine.

Rast cijena, međutim, ograničilo je očekivanje većeg snabdijevanja sirovom naftom na tržištu.

Analitičari su, prije sastanka Organizacija zemalja izvoznica nafte i njenih saveznika (OPEC+) u utorak, kazali da očekuju da taj kartel dogovori da i dalje polako ublažava smanjenje ponude.

“Nema znakova podjele unutar grupe i očekujemo da će se držati stabilnog kursa s vrlo dobrom kontrolom tržišta”, rekla je Bjarne Schieldrop iz norveškog SEB-a.

OPEC+ je u aprilu odlučio da na tržište vrati 2,1 miliona barela dnevno ponude sirove nafte od maja do jula, jer je predviđao rast globalne potražnje uprkos vrlo velikom broju slučajeva koronavirusa u trećem najvećem svjetskom potrošaču nafte Indiji.

OPEC+ je na sastanku potvrdio planove o povratku na dnevnu proizvodnju od 2,1 miliona barela.

OPEC je na svojoj stranici objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 68,53 USD, što znači da je porasla 33 centa u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Najčitanije

Prvi trijumf Norisa u Majamiju

Podgorica, (MINA) - Vozač Meklarena, Britanac Lando Noris, pobjednik je Velike nagrade Majamija, šeste...